Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Stappenplan

Heeft u groene ambities voor uw historische woning? Ontdek dan hoe u uw woning kunt verduurzamen. Het onderstaande stappenplan ondersteunt u van oriëntering tot afronding.

 

1. Oriëntatie

Enkele jaren geleden is De Groene Menukaart gelanceerd. Op deze website (www.degroenemenukaart.nl/leiden) staan inspirerende voorbeelden en financieringsmogelijkheden uit de gemeente Leiden. Kijk ook eens goed om u heen terwijl u door de stad loopt. Er zijn inspirerende voorbeelden genoeg in het straatbeeld. 

 

2. Zoek contact

Mail voor een afspraak uw naam, adres en eventueel bouwjaar en bouwtekeningen van uw woning naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld in de e-mail dat u interesse heeft in een duurzaamheidsadvies. U kan ook telefonisch contact opnemen via 071 5165355.

 

3. Ontvang gratis advies

We maken een afspraak voor een opname. Tijdens de opname kijken wij naar de bouwkundige – en installatietechnische eigenschappen van uw woning. Dit bezoek zal 30 tot 60 minuten tijd in beslag nemen. Op basis van deze gegevens stellen wij het advies op waarmee u verder kunt.

 

4. Optioneel: bezoek de wijkambassadeur

Sinds 2016 hebben de meeste wijken in Leiden een wijkambassadeur. Deze ambassadeurs zijn aanspreekpunten ten aanzien van duurzaamheid in Leiden. Hij of zij kan u informeren over betrouwbare aannemers, het aanvragen van vergunningen en de beschikbare subsidies. Uw wijkambassadeur vindt u op www.gagoed.nl.

 

5. Offertes, vergunningen en subsidies aanvragen

Aan de hand van het maatwerkadvies kunt u een plan van aanpak opstellen en offertes opvragen. Niet alle ingrepen hoeven tegelijk te worden uitgevoerd, u kunt dit ook in fases doen. Vaak zijn verhuizingen, groot onderhoud en verbouwingen geschikte momenten om duurzaamheidsmaatregelen mee te nemen. Websites zoals www.duurzaambouwloket.nl en www.stichtingerm.nl helpen u met het vinden van een juiste uitvoerende partij.

 

6. Aan de slag met omgevingsvergunning!

Ga altijd na of de bouwactiviteit vergunningplichtig is. Niet alleen voor monumenten geldt een vergunningplicht. Dit kan ook gelden voor karakteristieke panden, of woningen die onderdeel uitmaken van een beschermd stadsgezicht. Via www.omgevingsloket.nl kunt u controleren of een vergunning nodig is.

 

7. Een comfortabel én duurzame woning

Na de werkzaamheden woont u – als het goed is – met meer comfort in een woning met een lagere energierekening. Wij komen graag bij u langs om het resultaat te bekijken.

 

Let op:

  • Maak vooral gebruik van de financieringsmogelijkheden van de gemeente Leiden! (Zie tegel Subsidies)
  • Schakel een kundig bedrijf in met voldoende kennis en ervaring met historische woningen.
kaart