Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Subsidies

Het verduurzamen van uw woning kost (ook met subsidie) geld. Maar dit kan u zien als een investering dat zich in maandlasten terug gaat betalen. De ene ingreep betaalt zich natuurlijk sneller terug dan de ander. Er zijn ook ingrepen die niets of zeer weinig kosten, maar heel effectief kunnen zijn; bijvoorbeeld kierdichting bij ramen en deuren of isolerende folie achter uw radiatoren.

De overheid ondersteunt groene initiatieven met subsidies. Voor woningen zijn zowel uit de gemeente Leiden als van het Rijk subsidies beschikbaar:

  • De gemeente Leiden biedt de subsidieregeling ‘Investeren in thuis’. Let op: deze subsidie eindigt op 31.12.2017
  • De gemeente Leiden subsidieert ook de aanleg van groendaken. U ontvangt €25 per m2, met een maximum van €15.000. Let op: deze regeling geldt alleen wanneer u minimaal 15m2 groendak aanlegt. Let op: deze subsidie eindigt op 31.12.2017
  • De gemeente Leiden biedt ook een duurzaamheidslening aan. Deze lening bedraagt minimaal 2500,- euro en maximaal 15.000,- euro. Let op: deze subsidie eindigt op 31.12.2017
  • Het Rijk subsidieert de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pellet-kachels met de ‘Investeringssubsidie Duurzame Energie’.
  • Zonnepanelen worden niet gesubsidieerd. U mag wel de BTW (21%) terugvragen van de belastingdienst.

Let op:  vraag altijd voor de werkzaamheden starten subsidie aan! Een uitzondering geldt voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie van het Rijk. Hier moet u bij aanvraag aantonen dat de duurzame apparaten geïnstalleerd zijn.

 

Knipsel3

Honderd jaar geleden wisten mensen hun huis prima op aangename temperatuur te houden. Op dit glasnegatief uit 1900 zien we een aantal van deze slimmigheidjes in de Noordeinde: luiken, persiennes, jaloezieën, markiezen en een zonnescherm. Na 1945 zijn deze allemaal verdwenen. Toch lijken Leidenaren vandaag de dag steeds vaker terug te grijpen naar aloude duurzame gebruiken als luiken (zie moderne foto onder). De gemeente Leiden juicht dit toe, en ondersteunt ook dit met een subsidie.

Schoolsteeg

kaart