Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Duurzaam wonen

Wilt u uw historisch gebouw comfortabeler en energiezuiniger maken? Welke duurzaamheidsmaatregelen zijn mogelijk in een monument? Het isoleren van juist oudere gebouwen ligt voor de hand, maar is niet altijd zonder risico's. Het is daarom belangrijk die ingrepen te doen die passen bij uw woning.  De specialisten van Erfgoed Leiden geven u graag advies.

Het verduurzamen van een historisch gebouw begint met een passend én gratis advies. Tijdens een bezoek kijken we samen met u naar de mogelijkheden voor uw woning. Met advies over isolatie en duurzame energie kunt u een plan van aanpak opstellen en offertes opvragen. In het advies krijgt u naast gebouwaanpassingen, ook tips om zonder verbouwingen al energie te besparen. Neem voor meer informatie contact op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Veel eigenaren gingen u voor en kregen advies over isolatie en duurzame energie van Erfgoed Leiden en Omstreken.

Brochure

In onze brochure leest u waar u rekening mee moet houden, als u uw historische woning energiezuiniger wilt maken. Met toepassing van 'quick-wins' is snel resultaat te boeken.
Na-isoleren en het duurzaam opwekken van energie vragen om investeringen die zich na verloop van tijd terugbetalen. Klik hier voor de brochure (PDF).

Dubbel glas

Plaatsen van dubbel glas in de vensters van een historisch pand vraagt meer aandacht. Vaak is bij historische ramen de dikte van het raamhout beperkt, zodat dubbel glas niet zonder meer past in de bestaande sponning. De gemeente streeft ernaar bij monumenten  en andere historische panden zoveel mogelijk historisch materiaal te behouden en het historische gevelbeeld zo min mogelijk aan te tasten. Daarom zijn richtlijnen opgesteld voor het plaatsen van isolerende beglazing.

Websites

Kijk voor nog meer tips of voorbeelden op de landelijke website www.degroenemenukaart.nl/leiden die speciaal voor Leiden is voorzien van de lokale regelgeving.

Wilt u handige tips op uitvoeringsdetail per specifieke duurzaamheidsmaatregel? Dan kunt u terecht op de website www.toolkitduurzaamerfgoed.nl 

Zonnepanelen

In de beschermde stadsgezichten en voor monumenten gelden lokale regels voor het plaatsen van zonnepanelen. De nieuwe update van de welstandsnota geeft een verruiming van de mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen in de twee beschermde stadgezichten van Leiden. Deze aanpassing op de welstandsnota per 23-11-2020 in werking getreden. In de welstandsnota is onderscheid gemaakt in drie verschillende dakvlaktypes. Om deze regels inzichtelijk te maken zijn ze verbeeld op een kaart, deze kaart is te vinden op kaart.leiden.nl/zonnepanelen#. Meer informatie kunt u terugvinden op www.leiden.nl/zonnepanelen
 
Met de zonnepanelenchecker ziet u welke mogelijkheden er zijn tot de update van de welstandsnota en welke landelijke regels gelden voor daken, waar zonder vergunning zonnepanelen geplaatst mogen worden. Heeft u een vergunning nodig, dan vindt u hier meer informatie.

Doe de zonnepanelenchecker en ontdek welke regels voor uw pand gelden. Na een aantal vragen weet u, of u een omgevingsvergunning moet aanvragen. Als dit het geval is, ziet u meteen aan welke regels u zich moet houden.

 

kaart