Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Duurzaam wonen

Wilt u uw historisch gebouw comfortabeler en energiezuiniger maken? Welke duurzaamheidsmaatregelen zijn mogelijk in een monument? Het isoleren van juist oudere gebouwen ligt voor de hand, maar is niet altijd zonder risico's. Het is daarom belangrijk die ingrepen te doen die passen bij uw woning.  De specialisten van Erfgoed Leiden geven u graag advies.

Het verduurzamen van een historisch gebouw begint met een passend én gratis advies. Tijdens een bezoek kijken we samen met u naar de mogelijkheden voor uw woning. Met advies over isolatie en duurzame energie kunt u een plan van aanpak opstellen en offertes opvragen. In het advies krijgt u naast gebouwaanpassingen, ook tips om zonder verbouwingen al energie te besparen. Neem voor meer informatie contact op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Veel eigenaren gingen u voor en kregen advies over isolatie en duurzame energie van Erfgoed Leiden en Omstreken.

 

Brochure

In onze brochure leest u waar u rekening mee moet houden, als u uw historische woning energiezuiniger wilt maken. Met toepassing van 'quick-wins' is snel resultaat te boeken.
Na-isoleren en het duurzaam opwekken van energie vragen om investeringen die zich na verloop van tijd terugbetalen. Klik hier voor de brochure (PDF).

 

Websites

Kijk voor nog meer tips of voorbeelden op de landelijke website www.degroenemenukaart.nl/leiden die speciaal voor Leiden is voorzien van de lokale regelgeving.

Wilt u handige tips op uitvoeringsdetail per specifieke duurzaamheidsmaatregel? Dan kunt u terecht op de website www.toolkitduurzaamerfgoed.nl 

 
Zonnepanelen

In de beschermde stadsgezichten en voor monumenten gelden lokale regels voor het plaatsen van zonnepanelen. De uitstraling van het gebied en de panden is beschermd.
Met de zonnepanelenchecker ziet u welke mogelijkheden er zijn en welke landelijke regels gelden voor daken, waar zonder vergunning zonnepanelen geplaatst mogen worden. Heeft u een vergunning nodig, dan vindt u hier meer informatie.

Doe de zonnepanelenchecker en ontdek welke regels voor uw pand gelden. Na een aantal vragen weet u, of u een omgevingsvergunning moet aanvragen. Als dit het geval is, ziet u meteen aan welke regels u zich moet houden. 

 

kaart