Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Duurzaam wonen

Wilt u uw historisch gebouw comfortabeler en energiezuiniger maken? Welke duurzaamheidsmaatregelen zijn mogelijk in een monument? Het isoleren van juist oudere gebouwen ligt voor de hand, maar is niet altijd zonder risico's. Het is daarom belangrijk die ingrepen te doen die passen bij uw woning.  De specialisten van Erfgoed Leiden geven u graag advies.

Het verduurzamen van een historisch gebouw begint met een passend én gratis advies. Tijdens een bezoek kijken we samen met u naar de mogelijkheden voor uw woning. Met advies over isolatie en duurzame energie kunt u een plan van aanpak opstellen en offertes opvragen. In het advies krijgt u naast gebouwaanpassingen, ook tips om zonder verbouwingen al energie te besparen. Neem voor meer informatie contact op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Veel eigenaren gingen u voor en kregen advies over isolatie en duurzame energie van Erfgoed Leiden en Omstreken.

Brochure

In onze brochure leest u waar u rekening mee moet houden, als u uw historische woning energiezuiniger wilt maken. Met toepassing van 'quick-wins' is snel resultaat te boeken.
Na-isoleren en het duurzaam opwekken van energie vragen om investeringen die zich na verloop van tijd terugbetalen. Klik hier voor de brochure (PDF).

Dubbel glas

Plaatsen van dubbel glas in de vensters van een historisch pand vraagt meer aandacht. Vaak is bij historische ramen de dikte van het raamhout beperkt, zodat dubbel glas niet zonder meer past in de bestaande sponning. De gemeente streeft ernaar bij monumenten  en andere historische panden zoveel mogelijk historisch materiaal te behouden en het historische gevelbeeld zo min mogelijk aan te tasten. Daarom zijn richtlijnen opgesteld voor het plaatsen van isolerende beglazing.

Karakteristieke panden

Naast de richtlijnen voor het plaatsen van dubbel glas heeft de gemeente richtlijnen opgesteld voor aanpassen van raamhout voor isolatieglas en het isoleren van dakkapellen en platte daken bij karakteristieke panden. De gemeente streeft ernaar bij karakteristieke panden het historische gevelbeeld zo veel mogelijk te behouden of te herstellen. Het verduurzamen van een karakteristiek pand kan vergunningsvrij, als u deze richtlijnen voor het isoleren van ramen en de dakkapel aanhoudt. Wilt u op een andere wijze uw karakteristieke pand isoleren, dan is er een vergunning nodig en zal er gekeken worden of de aanpassingen passen bij de karakteristieke waarden van het pand.

Websites

Kijk voor nog meer tips of voorbeelden op de landelijke website www.degroenemenukaart.nl/leiden die speciaal voor Leiden is voorzien van de lokale regelgeving.

Wilt u handige tips op uitvoeringsdetail per specifieke duurzaamheidsmaatregel? Dan kunt u terecht op de website www.toolkitduurzaamerfgoed.nl 

Zonnepanelen

In de beschermde stadsgezichten en voor monumenten gelden lokale regels voor het plaatsen van zonnepanelen. De nieuwe update van de welstandsnota geeft een verruiming van de mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen in de twee beschermde stadgezichten van Leiden. Deze aanpassing op de welstandsnota per 23-11-2020 in werking getreden. In de welstandsnota is onderscheid gemaakt in drie verschillende dakvlaktypes. Om deze regels inzichtelijk te maken zijn ze verbeeld op een kaart, deze kaart is te vinden op kaart.leiden.nl/zonnepanelen#. Meer informatie kunt u terugvinden op www.leiden.nl/zonnepanelen

kaart