Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Wonen in een rijksmonument

Wonen in een monumentaal pand brengt vaak hogere onderhoudskosten met zich mee. Daarom informeren wij u graag over de subsidie woonhuismonumenten, het energiezuinig maken van uw monument én beschikbare historische informatie.

Aanvragen woonhuissubsidie
Heeft u in 2021 kosten gemaakt voor het onderhoud van uw rijksmonument met woonfunctie? Als particuliere eigenaar kunt u jaarlijks een subsidieaanvraag indienen. De subsidie vraagt u aan bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed via een digitaal portaal dat op 1 maart opent en sluit op 30 april 2022.

De details van de woonhuis subsidieregeling staan op de website van de Rijksdienst. Hier vindt u informatie over hoeveel subsidie u kunt aanvragen en welke kosten onder de subsidieregeling vallen.

Is uw pand al klaar voor een duurzame toekomst?
Meer dan 70 duurzame maatregelen op een rij, van energie besparen en energie opwekken tot snelle tips en verbouwing voor monumenten en historische panden. Daarbij krijgt u een indicatie van de investering en besparing. Op de website van de Groene menukaart ziet u ook wanneer u een vergunning nodig heeft en welke subsidies en leningen er zijn.


Historische informatie van uw pand
Via de zoekfunctie bij Collecties kunt u afbeeldingen, bouwtekeningen, maar ook historische bewonersinformatie terugvinden. Wilt u weten of er in het verleden bouwhistorisch onderzoek is gedaan naar uw pand? Deze informatie vindt u via Erfgoed in kaart op de bouwhistorische waardenkaart.

Nieuwbrief
Wilt u op de hoogte gehouden worden via onze online nieuwsbrief? Dan kunt u zich hier inschrijven.

En als laatste...
Heeft u plannen om uw monument ten verbouwen? Kijk dan eerst even naar onze informatie in de rubriek Ik wil iets aan mijn pand doen  
Als gemeentelijke instelling informeren onze adviseurs u graag over de (ver)bouwmogelijkheden in uw prachtige historische pand. Bij vragen kunt u altijd mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

update: 15 maart 2022

kaart