Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Duurzaamheidsadvies

Het verduurzamen van uw woning kost (ook met subsidie) geld. Maar dit kunt u zien als een investering die zich in maandlasten terug gaat betalen. De ene ingreep betaalt zich natuurlijk sneller terug dan de andere. Er zijn ook ingrepen die niets of zeer weinig kosten, maar heel effectief kunnen zijn; bijvoorbeeld kierdichting bij ramen en deuren of isolerende folie achter uw radiatoren.

Gratis advies!

Een duurzaam historisch gebouw begint met een passend én gratis advies. Veel eigenaren gingen u voor en kregen advies over isolatie en duurzame energie van Erfgoed Leiden en Omstreken. Tijdens een bezoek kijken we samen met u naar de mogelijkheden voor uw woning. Met dit advies kunt u een plan van aanpak opstellen en offertes opvragen. In het advies krijgt u naast gebouwaanpassingen, ook tips om zonder verbouwingen al energie te besparen. Kijk voor meer informatie op duurzame monumentenzorg.

Overige duurzaamheidssubsidies

De overheid ondersteunt groene initiatieven met subsidies. Voor woningen zijn zowel uit de gemeente Leiden als van het Rijk subsidies de onderstaande regelingen beschikbaar.

Let op: vraag altijd voor de werkzaamheden starten subsidie aan! Een uitzondering geldt voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie van het Rijk. Hier moet u bij aanvraag aantonen dat de duurzame apparaten geïnstalleerd zijn.

Groene daken.

Voor het aanbrengen van groene daken op de platte daken is een subsidie mogelijk via de subsidieregeling Subsidie Groene Daken.

Duurzaamheidslening

De gemeente Leiden biedt ook een duurzaamheidslening aan. Deze lening bedraagt minimaal 2500,- euro en maximaal 15.000,- euro. 

Investeringssubsidie Duurzame Energie

Het Rijk subsidieert de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pellet-kachels met de Investeringssubsidie Duurzame Energie.

BTW teruggave zonnepanelen

Zonnepanelen worden niet gesubsidieerd. U mag wel de BTW (21%) terugvragen van de belastingdienst.

 

kaart