Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Gevelreclame

Er is een speciale subsidie beschikbaar voor nieuwe gevelreclame die past bij de historische uitstraling van de binnenstad, en die een vervanging is van een storende gevelreclame. Voldoet uw plan aan de subsidieregels? Dan kunt u in aanmerking komen voor een subsidie die bestaat uit de helft van de kosten met een maximum van € 1.500,-.

Alle voorwaarden en bepalingen staan in de Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld.

Gaat het bij uw pand niet om nieuwe reclame, maar om het herstel van een historische gevelreclame? Neem dan contact op met mevr. Groeneveld (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-1888 9962)  of mevr. Westerhuis  (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-4349 0469) Zij kunnen u op maat adviseren over de subsidiemogelijkheden.

Hieronder leest u hoe u subsidie  voor nieuwe gevelreclame kunt aanvragen en onder welke voorwaarden..

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • De gevelreclame is bedoeld voor een pand in beschermd stadgezicht Binnenstad of aan de Stationsweg. 
  • De gevelreclame voldoet aan de regels gesteld in het Modellenboek Gevelreclame en Uitstallingen Binnenstad Leiden. De regels voor gevelreclame in de binnenstad verschillen per winkelgebied. 
  • U krijgt een omgevingsvergunning voor de gevelreclame. Hiervoor moet de gevelreclame voldoen aan de voorwaarden gesteld in het bovengenoemde Modellenboek Gevelreclame. 
  • De gevelreclame vervangt een – naar het oordeel van het college - storende gevelreclame. 
  • De gevelreclame past bij de locatie en de historische gevel.
Subsidie aanvragen

Wilt u een passende gevelreclame aanbrengen met subsidie? Doorloopt u dan de volgende stappen: 

1 Contact

U neemt op met mevr. Groeneveld (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-1888 9962)  of mevr. Westerhuis (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-4349 0469) om uw wensen en de mogelijkheden te bespreken. Wij kunnen een verkennend onderzoekje voor u doen naar historische gevelreclame van uw pand en u adviseren waar u op moet letten bij uw nieuwe gevelreclame.

2 Ontwerp 

U laat u een gedetailleerd ontwerp maken voor de gevelreclame. Het is verstandig om dit ontwerp voor te leggen aan Erfgoed Leiden en Omstreken vóór u een vergunning en subsidie aanvraagt.

3 Aanvragen omgevingsvergunning

Voor het aanbrengen van de gevelreclame vraagt u een omgevingsvergunning aan.

4 Subsidie aanvragen

U kunt nu de subsidieaanvraag indienen. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig. 
Onderdeel van de aanvraag is een gedetailleerd ontwerp en (een) offerte(s). Indien dit wordt goedgekeurd, alle gegevens kloppen, er voldoende budget beschikbaar is en de omgevingsvergunning is aangevraagd, dan ontvangt u een voorlopige subsidiebeschikking.

5 Uitvoering

Heeft u de vergunning en de voorlopige subsidiebeschikking ontvangen? Dan kunt u beginnen met de werkzaamheden. U meldt dit bij blok 'Verantwoording of ontbrekende stukken indienen' op de site van de gemeente. In principe kunt u niet beginnen met de werkzaamheden vóór u de voorlopige beschikking heeft. U moet wel binnen zes maanden na ontvangst van de beschikking met de werkzaamheden zijn begonnen.

6 Het resultaat

Na afloop van de werkzaamheden doet u de gereedmelding en stuurt u een verantwoording van de gemaakte kosten.

Onze medewerkers komen graag kijken naar het resultaat. Als alles volgens afspraak is uitgevoerd, ontvangt u de definitieve subsidiebeschikking en vervolgens de subsidie zelf.

De werkzaamheden moeten binnen 12 maanden na ontvangst van de beschikking te worden afgerond. Als dit niet gaat lukken, meldt u dit dan bijtijds.

Belangrijk om te weten

Het budget voor de subsidieregeling wordt per kalenderjaar vastgesteld. Is de pot leeg, dan worden dat jaar geen aanvragen meer gehonoreerd. U kunt dan het jaar erop na 1 januari opnieuw een aanvraag indienen. 

Werkzaamheden die al zijn aangevangen, komen NIET voor subsidie in aanmerking, tenzij dit in overleg met en met goedkeuring van de gemeente is gedaan.

Alle voorwaarden en bepalingen leest u in de Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld

De aanvraag van de subsidie doet u hier.

Het indienen van de andere stukken, zoals aanvang-werk-verklaring, gereedmelding en verantwoording doet u op www.leiden.nl/subsidies bij ‘Verantwoording of ontbrekende stukken’. 

De Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld geldt ook voor het herstel van een historische winkelpui.

kaart