Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Overige subsidies en regelingen

Binnen de gemeente Leiden zijn de volgende subsidies en regelingen voor historische gebouwen en objecten beschikbaar.

Subsidieregeling Historische Stadsbeeld

In het beschermd stadsgezicht zijn subsidies voor het historische stadsbeeld voor kleuren, winkelpuien, gevelreclames en monumentale onderdelen beschikbaar.

Duurzaamheidsadvies en duurzaamheidssubsidies

Meer informatie over subsdies met betrekking tot duurzaamheidsmaatregelen en een gratis duurzaamheidsadvies klik hier.

Cultuurfonds voor Monumenten Zuid-Holland

Voor de restauratie van gemeentelijke monumenten en karakteristieke panden kunt u een lening met een lage rente aanvragen bij het Cultuurfonds voor Monumenten, een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Nationaal Restauratiefonds. De aanvraag verloopt via het Nationaal Restauratiefonds. Op hun website staat een stappenplan van het proces opgenomen. In dit stappenplan komt u een formulier “Verklaring Gemeente” tegen die u met de bijhorende documenten moet voorleggen aan de gemeente. U kunt dit formulier en de bijhorende documenten sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. t.a.v. de Monumentenadviseurs. Zij zorgen ervoor dat u het ingevulde formulier retour krijgt die u nodig heeft voor uw aanvraag.

Monumentenfonds 1818

Voor het (gedeeltelijk) herbestemmen van een gemeentelijk monument of een kerkelijk monument kunt u een lening met een lage rente aanvragen bij het Monumentenfonds 1818

Rijksmonumenten

Als bezitter van een rijksmonument komt u wellicht in aanmerking voor een subsidie of lening via de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed of de provincie Zuid-Holland.

Aanvragen onderhoudssubsidie Rijksmonumenten
Heeft u in 2023 kosten gemaakt voor het onderhoud van uw rijksmonument met woonfunctie? Als particuliere eigenaar kunt u jaarlijks een subsidieaanvraag indienen. De subsidie vraagt u aan bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed via een digitaal portaal dat op 1 maart open gaat en sluit op 30 april 2024.
De details van de woonhuis subsidieregeling staan op de website van de Rijksdienst. Hier vindt u informatie over hoeveel subsidie u kunt aanvragen en welke kosten onder de subsidieregeling vallen.

 

kaart