Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Eerst onderzoek, dan kleurkeuze

Elke tijd had zijn eigen kleuren. Laat voordat u een historische kleur op uw pand laat schilderen daarom kleuronderzoek doen. Zo voorkomt u dat u een kleur kiest van een eeuw te vroeg of te laat of een kleur die nooit op uw pand gezeten heeft! De medewerkers van Erfgoed Leiden en Omstreken helpen u graag op weg. Zij kunnen u ook vertellen of u in aanmerking komt voor subsidie.

 

Historisch verantwoord

In de praktijk zijn er weinig historische gebouwen met ongeschonden verflagen. Vaak wordt daarom vergeleken met onderzoeksgegevens van andere onderzochte gebouwen. Ook oude stadsgezichten en verfbestekken in archieven zijn waardevolle bronnen van informatie.

De architectuurstijl van de gevel of de stijl van (modernere) deuren en ramen vormen meestal het uitgangspunt voor de kleuradviezen. Maar wat als de gevel door weer en wind zo is vervuild dat de oorspronkelijke verfkleuren van de houten gevellijsten en kozijnen er niet goed meer mee combineren? Vroeger werd dan de gevel geverfd om de kleur van het bouwmateriaal 'op te halen', maar dat wordt tegenwoordig afgeraden.

Een kleurhistoricus weet echter dat verfkleuren vroeger ook werden afgestemd op de kleur die bouwmaterialen door verwering en vervuiling krijgen. De gekozen tint is dan niet oorspronkelijk, maar wel historisch verantwoord.

Besluit u in de toekomst de historische kleuren toe te passen, informeert u dan bij Erfgoed Leiden en Omstreken of er van uw pand al een kleurhistorisch rapport is gemaakt. Zo niet, dan kunt u onderzoek laten doen door een kleurhistoricus. Op basis van de onderzoeksgegevens, stelt deze een kleuradvies voor uw pand op.

 

Proefvlakken op een huis op het Rapenburg

Proefvlakken met aangetroffen kleuren op Rapenburg 26

 

Bij twijfel niet doen

De materiaaluitdrukking (of 'huid') van steensoorten die zijn overschilderd met verkeerde verfproducten kan niet of slechts met veel moeite worden hersteld. Zolang er geen goede alternatieven voorhanden zijn, zal het advies van de kleuronderzoeker zijn om de gemetselde gevel niet te schilderen. Wilt u meer informatie, belt u dan naar Erfgoed Leiden en Omstreken: 071 - 516 5909 / 071-516 5785 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

kaart