Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Leids kleurenpalet

Het Leidse kleurenpalet telt 50 historische kleuren en is een hulpmiddel voor huiseigenaren die hun gevel van historisch verantwoorde kleuren willen voorzien. Overweegt u dit, neem dan contact op met ons (071 - 516 5909, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Wij helpen u graag onderzoek te doen naar de juiste kleur.

De kleurstalenkaart toont de meest gangbare historische kleuren in Leiden. Ze zijn samengesteld op basis van het kleuronderzoek en de kleuradviezen in het kader van het Leidse kleurenproject. Ook oude stadsgezichten en archiefonderzoek waren belangrijke bronnen. De kleurstalenkaart is echter geen menukaart waaruit eigenaren een willekeurige keuze kunnen maken. Als u voor subsidie in aanmerking wilt komen, zult u altijd onderzoek moeten laten doen naar de oorspronkelijke kleurstelling van úw pand. Dit onderzoek is de basis van een op maat gemaakt kleuradvies.

De kleurstalen zijn van zijdeglansverf. Maar u kunt ook met hoogglansverf en matte verf werken. De traditionele kleurnamen zijn zoveel mogelijk gehandhaafd, ook al werkt verffabrikant Wijzonol niet meer met traditionele pigmenten en bindmiddelen. U kunt bij de verfvakhandel ook verf van een andere fabrikant laten mengen, als de kleur maar overeenkomt met die op de kleurstalenkaart.

 

Wees spaarzaam met wit

Gebruik zuiver wit spaarzaam. Bij vervuilde gevels wordt het contrast snel te groot. De getemperde gebroken witten en crèmekleuren en ook de lichte zandsteenkleuren van de stalenkaart harmoniëren veel beter met een vervuilde gevel. Bovendien tonen deze tinten op afstand toch als wit.

Altijd eerst uitproberen

Is een kleuradvies opgesteld? Laat eerst proefvlakken opzetten en toon deze aan de kleurenonderzoeker. Kleuren zien er op de gevel altijd anders uit dan op een klein staaltje. Misschien past een lichtere of donkerdere tint toch beter.

Iets bijzonders: houtimitaties

Overweeg ook eens houtimitaties op deuren toe te passen, in plaats van dekkende verven. Soms zal het kleuradvies deze wat duurdere techniek aanbevelen. Met dit historische schilderwerk ondersteunt u op een bijzondere manier het historische kleurbeeld van Leiden.

 

Indeling van de Leidse kleurstalenkaart

Leidse kleurstalenkaart

De 50 meest gangbare Leidse kleuren

 

De kleurnummers 2 t/m 22 zijn voorbeelden van 'schone' en 'vuile' zandsteenkleuren. Ze zijn onderverdeeld in vijf 'kleurfamilies': okergeel (2 t/m 5); geelbruin (6 t/m 8); geelbeige (9 t/m 11), geelgroen (12 t/m 16) en geelgrijs (17 t/m 22). Binnen een kleurfamilie verlopen de kleuren stapsgewijs van licht naar donker. De 'schone' en 'vuile' hardsteenkleuren zijn onderverdeeld in drie families: hardsteenblauw (23 t/m 25); hardsteenbruin (26 t/m 28) en hardsteengroen (29 t/m 30).

Uiteraard kunnen de zandsteenkleuren en hardsteenkleuren ook worden toegepast wanneer er geen reden tot nabootsing van deze steenkleuren is. Het zijn immers kleuren die ook om esthetische of praktische redenen kunnen worden gewaardeerd.

De kaart voorziet ook in een selectie van historische rode okers, bruine okers en ijzeroxidenkleuren (31 t/m 40). De selectie van groene kleuren (41 t/m 49) toont een breed scala aan tinten, van olijfgroen tot spaansgroen. Ook de bekende donkergroene verven zijn vertegenwoordigd.

kaart