Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Stappenplan

Voldoet uw pand aan de subsidieregels? Dan kunt u in aanmerking komen voor een subsidie tot € 2.000,- om uw pand in historische kleuren te schilderen. Dit zijn de stappen:

 

1. Kijk en vergelijk

Vergelijk uw pand met gevels in Leiden die al in de historische kleuren zijn geschilderd (zie Resultaten).

 

2. Neem contact op

Spreekt dit u aan, neem dan contact op met Monique Roscher van Erfgoed Leiden en Omstreken (071 - 516 5909 / 071 - 516 5785, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Wij nemen graag de mogelijkheden met u door én kunnen u vertellen waar een kleuronderzoek aan moet voldoen.

 

3. Onderzoek

U laat onderzoek doen naar de historische kleurstelling van uw pand. Dit onderzoek behelst eerder onderzoek gedaan naar de bouwstijl en dateringen van de gevel(s) en naar de vroegere kleurstellingen. Mogelijke bronnen zijn ons archief, maar ook oude documenten in uw bezit. Ook wordt gekeken of oude verflagen op het pand aanwezig zijn die iets kunnen vertellen over het kleurgebruik in het verleden.

 

4. Kleuradvies

Het kleuronderzoek leidt tot een historisch verantwoord kleuradvies. Kies bij voorkeur voor een zogeheten 'damp-open verfsysteem'.

 

5. Overleg en indienen omgevingsvergunning

Waarschijnlijk leidt het advies tot een wijziging van de kleurstelling van de gevels van uw pand. Indien dit een monument is, vraagt u een omgevingsvergunning aan voor de ‘activiteit monument‘. De indieningsbescheiden zijn gelijk als die van de subsidieaanvraag (zie punt 5 van het aanvraagformulier). De legeskosten zijn doorgaans € 36,57.

 

6. Subsidie aanvragen

U kunt nu de subsidieaanvraag indienen. Onderdeel hiervan is het kleuronderzoek en –advies.  Indien het kleuronderzoek en –advies wordt goedgekeurd, alle gegevens kloppen, er voldoende budget beschikbaar is en de omgevingsvergunning is verleend, dan ontvangt u een voorlopige subsidiebeschikking. Op dat moment kunt u beginnen met de uitvoering. In principe kunt u niet beginnen met schilderen vóór u deze beschikking heeft. In bepaalde gevallen kan van deze regel worden afgeweken; neemt u daarvoor contact met ons op.

Om misverstanden te voorkomen, raden wij u aan om eerst een (aantal) proefvlak(ken) op te zetten en deze te laten zien aan de kleuronderzoeker. Als u naar aanleiding daarvan van het kleuradvies wilt afwijken, legt u dit dan ter goedkeuring voor aan Erfgoed Leiden en Omstreken.

LET OP: het budget voor de subsidieregeling wordt per kalenderjaar vastgesteld. Is de pot leeg, dan worden dat jaar geen aanvragen meer gehonoreerd. U kunt dan het jaar erop na 1 januari opnieuw een aanvraag indienen. Werkzaamheden die al zijn aangevangen, komen NIET voor subsidie in aanmerking, tenzij dit in overleg met en met goedkeuring van de gemeente is gedaan.

 

Wij kijken graag met u mee

Laat bij de uitvoering van het schilderwerk eerst proefvlakken opzetten en deze beoordelen door de kleuronderzoeker. Kleuren zien er op de gevel altijd anders uit dan op een klein kleurstaaltje. Ook voorkomt u hiermee misverstanden.

Het resultaat

Na afloop van de werkzaamheden doet u de gereedmelding bij de gemeente en stuurt u een verantwoording van de gemaakte kosten mee. Onze medewerkers komen graag kijken naar het resultaat. Als alles conform advies is uitgevoerd, ontvangt u de definitieve subsidiebeschikking en vervolgens de subsidie zelf. 

Gedeelde kosten

Maakt uw pand onderdeel uit van een rijtje dezelfde woningen? Overleg dan met uw buren. U zou samen het kleuronderzoek kunnen bekostigen en per pand subsidie kunnen aanvragen.

 

kaart