Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Rijksmonument

Rijksmonumenten zijn beschermd op grond van de Erfgoedwet. Een veelvoorkomend misverstand over rijksmonumenten is dat alleen de voorgevel is beschermd. Bijna altijd gaat het om het hele pand, van voor- tot achtergevel en alles daartussenin; naast de gevels en het dak kunnen bijvoorbeeld ook historische interieurs of delen daarvan, trappen en oude structuren van belang zijn.
 
Voor wijzigingen heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig.
Bij de behandeling van het verzoek om een omgevingsvergunning wordt bepaald wat van belang is en welke onderdelen kunnen worden opgegeven. Bij die afweging speelt ook het gebruik van het pand een rol. Het loont om tijdig met ons in overleg te gaan over uw wensen voordat er daadwerkelijk aan een plan wordt getekend. Monumentale waarden en nieuwe ontwikkelingen zijn vaak verrassend goed te combineren, mits ze in een vroeg stadium tot elkaar gebracht worden.
Wij denken graag met u mee.


Wanneer niet een vergunning?
Voor normaal onderhoud, dus onderhoud waardoor het rijksmonument niet wijzigt, is geen omgevingsvergunning nodig. Denk aan het licht opschuren en schilderen in dezelfde kleur, het vervangen van kapotte ruiten, het opstoppen van rieten daken, of het vervangen van wat dakpannen. Het verfsysteem, type glas en de dakpannen moeten wel gelijk zijn aan het bestaande werk.
Ook wijzigingen aan recente bouwdelen die de monumentale waarde van het pand niet raken, zijn vergunningvrij. Denk aan het vernieuwen van een trap, keuken of badkamer van na 1965, of een recente scheidingswand of verlaagd plafond. Twijfelt u of een bouwdeel monumentale waarde heeft? Neem contact op met Erfgoed Leiden.


Wanneer wél een vergunning?

Voor werkzaamheden die verder gaan dan normaal onderhoud, is een vergunning nodig. Bijvoorbeeld bij het geheel verwijderen van oude verflagen en daarna schilderen in een afwijkend verfsysteem. Ook voor het geheel vervangen van voegwerk, houtwerk (bijvoorbeeld een heel raamkozijn) en stucwerk is een vergunning vereist. Neem bij twijfel contact op met het Servicepunt Bouwen en Wonen.


Aanvragen vergunning

Op de website van de gemeente Leiden kunt u een omgevingsvergunning aanvragen.


Subsidies
Voor rijksmonumenten zijn de volgende subsidieregelingen beschikbaar:

  • Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld

In april 2009 heeft de gemeenteraad de Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld vastgesteld. Per 1 januari 2016 is de gewijzigde Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld in werking getreden. Door deze subsidieregeling kunnen eigenaren en gebruikers van monumenten en historische panden in beschermd stadsgezicht Binnenstad of aan de Stationsweg subsidie aanvragen voor vier categorieën:

  1. restauratie of reconstructie van historische winkelpuien;
  2. reconstructie van historische kleuren op gevels;
  3. toepassing van gevelreclame volgens het Modellenboek Gevelreclame;
  4. restauratie of reconstructie van monumentale onderdelen in de openbare ruimte.restauratie of reconstructie van monumentale onderdelen in de openbare ruimte.

Het budget voor deze subsidieregeling wordt per kalenderjaar vastgesteld. Is de pot leeg, dan worden dat jaar geen aanvragen meer gehonoreerd. U kunt dan het jaar erop na 1 januari opnieuw een aanvraag indienen. Werkzaamheden die al zijn aangevangen, komen niet voor subsidie in aanmerking.

Aanvraagformulieren voor de Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld:
Inlegvel t.b.v. aanvraag Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld
Inlegvel t.b.v. aanvraag winkelpui
Inlegvel t.b.v. aanvraag kleuren
Inlegvel t.b.v. gevelreclame
Inlegvel t.b.v. aanvraag monumentale onderdelen in de openbare ruimte
Aanvang werkverklaring
Einde werkverklaring
Geldelijke verantwoording

  • Fonds Investeren in Thuis

Via het Fonds Investeren in Thuis kunt u een subsidie en/of lening aanvragen voor het duurzaam maken van uw woning. Woningeigenaren en huurders (met toestemming van de verhuurder) kunnen een subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld de aanschaf van een zonneboiler, of voor vloer-, dak-, glas-, of spouwmuurisolatie. Daarnaast kunnen woningeigenaren ook een lening afsluiten voor het duurzaam maken van de woning.

  • Overige regelingen

Als bezitter van een rijksmonument komt ook wellicht in aanmerking voor een subsidie of lening via de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met ons via (071) 516 53 55 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Via 'Erfgoed in Kaart' (onderaan uw scherm) zijn alle rijksmonumenten van Leiden en omgeving in kaart gebracht.

kaart