Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Opzet en invulling

Erfgoed Leiden en Omstreken is het project Historische winkelpuien gestart om die winkelpuien weer tevoorschijn te halen of te reconstrueren. Hiermee wil de gemeente de beeldkwaliteit van de historische binnenstad versterken en deze zo aantrekkelijker maken voor bewoners en bezoekers.

Project Historische winkelpuien

Op kosten van de gemeente zijn al ruim 150 puien bouwhistorisch onderzocht. Op basis van onderzoek op locatie en in het archief is van elke pui in kaart gebracht welke historisch waardevolle onderdelen bewaard zijn gebleven. Deze vormen het uitgangspunt voor het ontwerp van de te restaureren of te reconstrueren pui. De welstandsnota 2014 voor bouwplannen binnen het beschermd stadsgezicht sluit aan op de doelstelling van het project. Een eventuele historische (winkel)gevelreconstructie is hierin het uitgangspunt.

Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld

Om het historisch stadsbeeld van Leiden te behouden, is in 2009 de Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld vastgesteld. Per 1 januari 2016 is de gewijzigde Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld in werking getreden. Deze subsidie wordt mede gebruikt om de restauratie of reconstructie van een historische winkelpui te stimuleren.  De subsidie is bedoeld voor zowel het onderzoek en ontwerp als de uitvoering. Naast deze subsidieregeling heeft u wellicht ook recht op andere subsidies. De sectie Vergunningen en Subsidies geeft een volledig overzicht van alle benodigde vergunningen en mogelijke subsidies per beschermingstype.

Plannen?

De Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld is een groot succes. Heeft u serieuze plannen voor werkzaamheden die volgens de regeling zouden kunnen worden gesubsidieerd, mail dan Monique Roscher Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of bel 071 516 57 85.

Denkt u er wel aan dat u volgens de regeling niet mag beginnen met de werkzaamheden voor u een voorlopige subsidiebeschikking heeft ontvangen. 

Publicatie Leiden in de etalage

Naar aanleiding van het winkelpuienproject bracht Erfgoed Leiden en Omstreken in 2010 het boek Leiden in de etalage uit in de reeks Bodemschatten en bouwgeheimen.

 


 Eerder gepubliceerde artikelen:

 
 
 
kaart