Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Monumentenregister

In het monumentenregister vindt u alle rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, karakteristieke panden en andere waardevolle objecten die in Leiden aanwezig zijn. Het monumentenregister is het officiƫle register voor gemeentelijke monumenten en karakteristieke panden in Leiden, overeenkomstig met de monumentenverordening 2008. De rijksmonumenten zijn afkomstig uit de database van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Het register is openbaar en u kunt hier nagaan of een object is geregistreerd als beschermd rijksmonument, gemeentelijk monument of karakteristiek pand. Van monumenten kan een registerblad gedownload worden met daarop de basisgegevens van de inschrijving.

Aan een beschermd object mogen niet zonder meer (ver)bouw-, restauratie- of sloopwerkzaamheden worden uitgevoerd. Ga vooraf na, of een vergunning nodig is. Vaak zijn voor restauratie en onderhoud financiƫle regelingen beschikbaar.


Particuliere aanvraag monumentenstatus

Bent u van mening dat u eigenaar bent van een potentieel monument? Dan kunt u een aanvraag voor de status van beschermd gemeentelijk monument indienen. Op deze pagina vindt u meer informatie.

kaart