Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Personen

Door de eeuwen heen zijn er op allerlei manieren persoonsgegevens verzameld. Veel van deze gegevens zijn verloren gegaan, maar ook een aanzienlijk deel is wel bewaard gebleven. Erfgoed Leiden en Omstreken beheert een groot aantal van deze genealogische bronnen uit de omgeving. Met behulp van deze bronnen kunt u meer te weten komen over personen uit het verleden en eventueel op zoek naar informatie over uw voorouders. Op dit moment kunt u bij ons de volgende genealogische bronnen raadplegen:

  • Registers van de Burgerlijke Stand (1811-1913 voor geboorten, 1811-1938 voor huwelijken en 1811-1963 voor overlijdens)
  • Volkstelling (1849)
  • Delen van het Bevolkingsregister (1854-1929)
  • DTB-registers (1574-1811)
  • Bonboeken (registers van huiseigenaren) (ca 1640-ca 1830)
  • Notariële protocollen (1564-1811).

De gegevens worden voortdurend aangevuld en verbeterd. Onze vrijwilligers voeren jaarlijks een kleine 100.000 records in. Dit zijn niet alleen Leidse gegevens, maar ook van de gemeenten Zoeterwoude, Leiderdorp, Noordwijk, Noordwijkerhout, Voorhout, Sassenheim, Rijnsburg, Warmond, De Vennip, Kaag en Braassem en Nieuwkoop.

U kunt bij het zoeken gebruik maken van zogenaamde wildcards. U kunt één of meer letters vervangen door gebruik te maken van een asterisk (*). De zoekopdracht 'jans*' zoekt Jans, Jansen, Janssen, Janszen, Jansma etc. Meer * in een woord mag ook, ook aan het begin.

Omdat de letters y en ij door elkaar gebruikt zijn, kan in de index het beste op allebei gezocht worden met OR (or) tussen de namen: meijer OR meyer.

Voor meer informatie over het Zoeken door Personen kunt u klikken op het ?-icoontje rechtsboven het zoekvenster.

Als u wilt weten welke genealogische bronnen we tot op heden ingevoerd hebben, dan kunt u de lijst hier downloaden.

Als u direct naar de gedigitaliseerde registers wilt van de genealogische bronnen in onze archieven, dan kunt u deze hier vinden.

Aan de hand van de originele registers van de Burgerlijke Stand zijn reconstructies gemaakt van de in Leiden woonachtige gezinnen over de periode 1812-1862. U kunt deze doorzoekbare reconstructies hier vinden.

Tijdelijk:

Samenvattingen van een deel van de oud-notariële archieven van Woubrugge, Nieuwveen, Nieuwkoop en Oude Wetering (PDF)

Samenvattingen van een deel van het Oud-Rechterlijk archief van Nieuwveen, Uiterbuurt, Zevenhoven, Nieuwkoop en Alkemade (PDF)

kaart