Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Bronzen Plaquette VVSL

  • Leiden
  • Geschiedenis 1951- heden
  • Gebouwen

Gevelteken Rapenburg 65


GT_1592 foto W. Devilee

De beeldhouwer is Jaqueline Ravelli, de letters in brons gestoken door Mia Pot van Regteren Altena en het beeld is gegoten door de gebr. Steylaert te Rumpt.
Datering: 1990
Op 27 januari 1990, de dag dat de VVSL 90 jaar zou hebben bestaan, werd de steen onthuld.

De tekst onder aan het beeld is als volgt:

Hier was het: ons huis, onze tuin, onze straat.
En ons werk. Dat onvervaard verder gaat.

1900 vereniging van vrouwelijke studenten te leiden 1972


De tekst op de plaquette is van dichteres Ida Gerhard (1905-1997) die ooit een jaar in Leiden studeerde en toen lid was van de VVSL.
Zij werkte op verzoek een gedeelte uit één van haar gedichten om tot een tweeregelig vers.

Voor de plaquette moest de gevelsteen van Kneppelhout (Klikspaan) wijken. Met toestemming van de Maatschappij van Nederlandse Letterkunde werd deze
links van de voordeur geplaatst.

Na de fusie van de VVSL met het Leidse Studenten Corps hebben een aantal oud-leden van de VVSL , in de vorm van Stichting Gevelsteen VVSL, gezorgd voor een kunstwerk aan de gevel van hun voormalige verenigingsgebouw.
Hun uitgangspunt was dat het kunstwerk het unieke karakter van de VVSL naar voren zou moeten brengen; een onafhankelijke organisatie geleid door vrouwen. Het beeld zou moeten passen bij de stijl van het gebouw en gemaakt worden door een vrouw.
Uit vijftien kunstenaressen werd de Leidse kunstenares Jaqueline Ravelli gekozen en uitgenodigd de opdracht uit te voeren.

Jacqueline Ravelli voltooide in 1974 haar studie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, waarna ze tot 1979 de opleiding tot beeldhouwer volgde aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Zij brengt in haar werk architectuur terug tot de essentiële vorm. Hiervoor gebruikt zij bestaande bouwvormen, zoals een huis, een boog, raamvlakken en muren, als uitgangspunt .
De schaduw van die vorm, het platte vlak, gebruikt Ravelli als basis van de driedimensionale structuur.
Jaqueline is de dochter van Jaap Ravelli die samen met zijn broer Dick 'Potterie
Ravelli' oprichtte. Het bedrijf in Valkenburg was actief van 1947 tot 1977.


De tekst van Ida Gerhard werd in het reliëf aangebracht door mevr. G. M. (Mia) Pot-van Regteren Altena (1914-2009). Zij was o.a. graveur, drukker en beeldhouwer.

In 1900 werd 'De Vereeniging van Vrouwelijke Studenten te Leiden' opgericht.
Het jaar daarop verrichten zij hun eerste daad van liefdadigheid; de organisatie van een sinterklaasfeest voor de arme Leidse jeugd.
Het eerste onderdak van de VVSL was één in van de bovenzalen van restaurant Ceres op Papengracht 23. In 1903 verhuisden ze naar het pand van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen aan Steenschuur 21. Dit is tevens het jaar dat 'De Nitor' - het clubblad - voor het eerst verscheen.
In 1928 besloot men te verhuizen naar het veel ruimere pand aan het Rapenburg 65.
Na de rede van Cleveringa werden zowel de Sociëteit van Minerva als de Club van de VVSL op 18 december 1940 gesloten. Pas in juli na de bevrijding in 1945, werd het VVSL-pand vrijgegeven. Tot die tijd waren de dames ondergebracht in het pand Kloksteeg 12.
Toen Prinses Beatrix in Leiden ging studeren werd zij lid van de VVSL.

De fusie tussen het LSC en de VVSL kwam in 1972 tot stand.


Bronnen:

Leids Jaarboekje 1990, Ingrid Moerman, Een Gevelsteen voor de VVSL , blz. 151
Website L.S.V. Minerva
Website Petit Port

Dit verhaal is opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden. Informatie over deze geveltekens is zeer welkom. Voor meer informatie of contact met de commissie raadpleeg ons colofon.
kaart