Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Nautilus schelp twee maal

  • Leiden
  • Geschiedenis 1951- heden
  • Gebouwen

Moderne gevelstenen met Nautilus schelp

Ruime Consciëntiestraat

Op nr. 11 zit een gevelsteen van een Nautilus schelp met als titel
De magie van structuur.

...
GT_1970 foto (l) F. Popp en (r) B. Veldstra 2017

Op nr. 9 zit een vergelijkbare steen met als titel
Groei van binnen naar buiten.

...
GT_1937 Foto A. Geertsema (l) en F. Popp (r)

De Nautilusschelp als metafoor voor groei van binnen naar buiten
De Nautilus is een inktvis met een uitwendige schelp. Het dier heeft zo’n 90 tentakels zonder zuignappen. De Nautilus komt enkel voor in het westelijke deel van de Grote Oceaan en leeft rondom koraalriffen. De inktvis begint heel klein en vormt van kalk een schelp om zich heen. Na precies 28 dagen van groei - waarmee hij de maanstand volgt- kruipt hij eruit en maakt een nieuw kamertje aan de bestaande schelp.

Zo neemt het aantal kamers toe naarmate het dier groeit. In dit groeiproces kan de schelp wel een diameter van 30 centimeter bereiken. Om zijn beweging te coördineren gebruikt het dier de ruimten waarin hij niet meer leeft. Door deze te vullen met gas of water, laat de inktvis zich naar boven of naar beneden bewegen.

De nautilusschelp is een evolutionair voorbeeld van perfectie. De kamertjes in de spiraal vormen samen namelijk de “gulden snede”, de perfecte maatvoering zoals die al eeuwen wordt gebruikt door kunstenaars en architecten.

De nautilusschelp is een voorbeeld van verbinding. Verbinding via een kanaaltje naar zijn eigen begin, midden in de spiraal. Verbinding met de verre maan, waarop zijn groei is afgestemd. Het dier vertegenwoordigt passie en staat symbool voor verbinding met jezelf, met je verleden en je omgeving.

Wat in lijn is met de universele wetmatigheden kost minder moeite, komt meer
overeen met wat het in essentie is en is meer in harmonie met het grotere geheel. Als je aan de buitenkant van je organisatie een fantastisch resultaat wilt neerzetten, dan zul je aan de binnenkant moeten beginnen en dan kom je bij de mens terecht. Als je mensen groeien dan groeit je organisatie automatisch mee. Groei van binnen naar buiten! Persoonlijke kwaliteit als basis van elke andere kwaliteit.

Als we het groeiproces van de Nautilus als metafoor beschouwen voor een besturingsmodel voor een organisatie, dan staat het persoonlijk functioneren van mensen aan de basis. Dat geldt voor iedereen, ongeacht de functie. We zijn eerst mens en dan pas medewerker, manager of directielid.

CiEP verbindt het persoonlijk functioneren met het functioneren van de
organisatie als geheel en de persoonlijke waarden met de organisatie waarden. Als mensen gaan werken volgens CiEP, komt er een moment van aansluiting op waar de organisatie naartoe beweegt. Dan wordt de mate van effectiviteit zichtbaar en de noodzakelijke randvoorwaarden voor een optimale effectiviteit en ook in hoeverre mensen verbonden zijn met de richting waarin de organisatie beweegt.

Bron: CIEP

Dit verhaal is opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden. Voor meer informatie of contact met de commissie raadpleeg ons colofon.
kaart