Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Geveltekens Groenhovenstraat

  • Genealogie
  • Leiden
  • Gebouwen

enkel geveltekens Groenhovenstraat Vreewijk

De wijk Vreewijk wordt begrensd door de spoorlijn Leiden-Utrecht in het westen, het Noordeinde in het noorden, het water van de Witte Singel in het oosten en het water van de Jan van Goyenkade in het zuiden. Oorspronkelijk hield de wijk Vreewijk op bij de Gerrit Doustraat. Sinds circa 1980 behoort ook het gedeelte tot en met de Rijn- en Schiekade en het Noordeindeplein tot de Vreewijk. Vreewijk is in 1881 de eerste planmatige uitbreiding van Leiden buiten de singels, toen nog op grondgebied van de gemeente Zoeterwoude. Het oorspronkelijke wijkje hield op bij de Gerrit Doustraat. Sinds circa 1980 behoort ook het gedeelte tot en met de Rijn- en Schiekade en het Noordeindeplein tot de wijk. Vreewijk maakt deel uit van het Bos- en Gasthuisdistrict. Per april 2011 is Vreewijk als onderdeel van de Zuidelijke Schil aangewezen tot beschermd stadsgezicht.

Groenhovenstraat 6


GT_1767 Prof. Einthoven. Foto E. Koningsveld

Deze gevelsteen memoreert dat hier prof. Einthoven gewoond heeft, maar dusdanig achter groen en een regenpijp verborgen dat het wat moeilijk is de tekst te lezen. Willem Einthoven (Semarang, 21 mei 1860 – Leiden, 28 september 1927), hoogleraar fysiologie en histologie te Leiden, werd bekend als uitvinder van de snaargalvanometer, waarmee hij praktisch bruikbare elektrocardiogrammen (ECG) kon vervaardigen. Hij ontwikkelde ook terminologie voor het interpreteren ervan. In 1924 werd hij hiervoor onderscheiden met de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde.



GT_1414
Groenhovenstraat 9 Dit pand dateert uit 1906.
Plaquette met tekst:
HIER WOONDE
ALEXANDER HAMEL
‘SNUF’
1982-1988

Dit verhaal is opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden. Voor meer informatie of contact met de commissie raadpleeg ons colofon.

kaart