Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Het Volkshuis

  • Leiden
  • Geschiedenis 1801-1900
  • Gebouwen

Gevelteken Apothekersdijk 33a


GT_1247

Het ingangsportiek aan de Haarlemmerstraat is omlijst door hardstenen pilasters met gestileerde kapitelen en diamantkoppen. Daarboven een segmentboog met de inscriptie 'Volkshuis'.

Het Volkshuis

De hoofdingang ligt aan de Apothekersdijk 33a. Het gebouw werd in 1899 ontworpen en gebouwd door de Leidse architect W.C. Mulder. Het gebouw laat de invloed van Berlage zien op het werk van Mulder, hij laat in het uiterlijk van het gebouw de constructie en indeling zien.
Natuursteen accentueert de belangrijke onderdelen van het gebouw.

Naast de entree aan de Apothekersdijk bevindt zich een gedenksteen met daarop de tekst:

XXII / october / MDCCCIC / MCMXXIV / Met eerbied en dankbaarheid staan / hier de namen vermeld van / Hendrik Lodewijk Drucker / Hendrik Barend Greven / Willem van der Vlugt / Hoogleeraren / in de Faculteit der / Rechtsgeleerdheid / aan de Leidsche / Hoogeschool / Ontstaan en voortbestaan / dankt deze stichting aan / hun doorzicht hun vertrouwen / hun gemeenschapszin

Deze gedenksteen werd in 1924 geplaatst bij het 25-jarig bestaan van het Volkshuis.

He gebouw gaf plaats aan de 'Stichting Het Leidse Volkshuis' die in 1897 werd opgericht door drie hoogleraren van de Leidse Juridische faculteit, Drucker, Greven en Van der Vlugt. De doelstelling was het 'verhogen ontwikkeling en levensgeluk onder arbeiders en daarmee gelijkgestelde klassen in Leiden'. het was één van de eerste instellingen in Nederland die het clubhuiswerk beoefende. De meest uiteenlopende cursussen werden er gegeven.
Het oorspronkelijke interieur was donker met veel eikenhout en zal de arbeidersklasse zeker onder de indruk hebben gebracht. In de loop der jaren is het interieur een aantal keren gemoderniseerd.
De kunstenaarsvereniging 'De Stijl' had er enige jaren zijn secretariaat gevestigd.

Tegenwoordig is er een locatie van BplusC gevestigd.

Opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden, zie verder ons colofon.


kaart