Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Bakkersvrouw aan de Herensingel

  • Leiden
  • Geschiedenis 1901-1950
  • Geschiedenis 1951- heden

Interview met mevrouw M. van Hooven-Visser op 21 januari 2015

Twee geloven op een kussen
Mevrouw Van Hooven-Visser werd op 4 februari 1925 in Wilnis geboren. Ze groeide op in Amsterdam en ontmoette daar haar aanstaande man voor wie ze in 1952 naar Leiden verhuisde. “Ik ben katholiek en mijn man niet. Dat was wel een obstakel. Daarom mochten we niet in de kerk trouwen, maar moest dat in de daarnaast gelegen pastorie.”

Moeilijk wennen aan de Leidenaars
Vanwege de woningnood woonde het jonge stel voor korte duur noodgedwongen in bij zijn ouders in de Hyacinthenstraat 6. Dat ging niet altijd gemakkelijk. Maar ook aan de Leidenaars moest mevrouw Van Hooven als Amsterdamse in het begin erg wennen. "Het is natuurlijk wel heel iets anders hè als wat je gewend bent. Alles is klein in vergelijking met Amsterdam. Nou, ik had het niet zo op de Leidenaren. Want ik vond het wel een beetje kwebbelaars en rommelaars en zo. Weet je, daar moet je echt aan wennen.” Het is wel goed gekomen, want je leert uiteindelijk mensen kennen.
Haar man werkte als bakkersknecht en kon gelukkig al snel van zijn baas een woning huren aan de Morsweg, nr. 44. Uit die tijd herinnert mevrouw Van Hooven zich het beeld dat vrouwen op straat hele bergen sperziebonen schoonmaakten voor de conservenfabriek van Nieuwenhuizen. Daarna startten zij zelf een bakkerswinkel aan de Herensingel 27a, op de hoek van de Lusthoflaan. En boven de winkel met bakkerij kon worden gewoond. Mevrouw Van Hooven werd na een kort dienstverband bij Vroom en Dreesmann zodoende een middenstandsvrouw. Haar man werkte in hun bakkerij en zij verdeelde haar tijd tussen de bakkerswinkel en haar huishouden met twee kinderen.

Zwemmen
Als kleuter was mevrouw Van Hooven bijna verdronken in een sloot in Wilnis. Uiteindelijk heeft ze zichzelf op latere leeftijd leren zwemmen. Haar eigen kinderen bracht ze destijds ’s ochtends vroeg naar ‘De Overdekte’ voor zwemles.
Het zwembad ‘De Overdekte’ was ondergebracht in de in 1937 omgebouwde Mon Pèrekerk in de Haarlemmerstraat.
van kerk naar zwembad cac2820a-26bc-11e3-af75-3cd92befe4f8

Werken in de bakkerij
Het was hard werken in de bakkerij. Om 3 uur ’s nachts stond haar man op om in de bakkerij te gaan werken. Dit deed hij niet alleen, want om 5 uur sloten twee bakkersknechten zich aan. Rond 9 uur ’s ochtends startte haar man met de bakfiets (later met een motortje) zijn ronde door de wijk. Ook was er een meisje voor in de winkel en was er een meisje voor in de huishouding. Een keer per week werd het benodigde meel per paard en wagen bezorgd en op de meelzolder bewaard. Dat betekende ook veel muizen in huis! De oven werd met kolen gestookt en eenmaal verdween daarin per ongeluk ook een nest jonge katjes. De bakkers in Leiden hadden onderling overleg over de broodprijzen. De broodprijs was aan strenge regelgeving onderhevig. Rond 1965 mocht brood ook in andere winkels verkocht worden en verschenen de eerste supermarkten. Maar bakkers mochten ook zelf andere artikelen gaan verkopen. Zo werd er een plank ingeruimd voor koffie en thee. Soms kochten mensen op de pof. Als mensen uiteindelijk niet betaalden, werd er niet meer geleverd. Eenmaal is een winkelmeisje ontslagen omdat ze geld verduisterde. Oplettende klanten attendeerden het echtpaar Van Hooven hierop. Het fysiek zware bakkerswerk werd de heer Van Hooven uiteindelijk toch te veel. Vanwege problemen met zijn benen werd de zaak uiteindelijk aan anderen overgedaan en verhuisden zij rond 1980 naar een appartement.

Tijd voor vertier was er in die jaren nauwelijks. Uiteraard ging de winkeldeur wel op slot om naar de optocht op 3 oktober te kijken. En ieder jaar ging de zaak drie weken dicht voor een kampeervakantie in Nieuwkoop.

De geluidsopname van het interview is hier te beluisteren.

Een volledige transcriptie van het interview is hier te vinden.

Interview door de werkgroep De Stem van Leiden, die onderdeel is van de Historische Vereniging Oud Leiden en samenwerkt met Erfgoed Leiden en Omstreken en de Opleiding Geschiedenis van de Universiteit Leiden.

Reacties op dit verhaal kunt u sturen naar destemvanleiden@oudleiden.nl

Meer verhalen van De Stem Van Leiden vindt u in de INDEX.
kaart