Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Japanlakfabriek H. Gijsman

  • Leiden
  • Geschiedenis 1901-1950
  • Geschiedenis 1951- heden
  • Gebouwen

Gevelreclame van de v/h lakfabriek Gijsman.

Japanlakfabriek H. Gijsman


GT_1674 foto B. Veldstra

De muurschildering van de firma Gijsman uit de jaren dertig van de vorige eeuw, aangebracht op de zijgevel van Dwars Bolwerk 4, is ten dele behouden doordat er in 1945 een bord met gelijke tekst (Verf Japanlakfabriek H.Gijsman) overheen werd geplaatst. Met behulp van oude reclamefolders heeft in 2002 een reconstructie plaatsgevonden door het restauratieduo Klarenbeek-Melissen, dat we ook in het boek (Tekens aan de Wand, Geschilderde muurreclames in Nederland) tegenkwamen. De staat, waarin de schildering zich bevond, maakte een echte restauratie onmogelijk. Vandaar dat werd besloten tot een reconstructie. Dat kwam neer op het aanbrengen van een reproductie van de schildering in oorspronkelijke standolieverf op een nieuwe ondergrond.
De restaurateurs hadden thuis het origineel zo nauwkeurig mogelijk getekend en gekleurd. Op enige afstand op een ander dak stelde ze een overhead-projector zodanig op dat het ontwerp op de juiste grootte op de muur werd geprojecteerd en werd het in grote lijnen op de muur getekend.

Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad, maar de restauratie mag er zijn, vindt ook Joop Gijsman, wiens vader eigenaar van de verffabriek was. Joop is een liefhebber van industrieel erfgoed hetgeen tot uitdrukking komt in zijn bestuurslidmaatschap van STIEL. In die kwaliteit heeft hij zich in het afgelopen jaar bekommerd om de muurschilderingen in Leiden. De fabriek van Gijsman is in bedrijf geweest tot 1989. Japenlak is een standolieverf waaraan harsen zijn toegevoegd. Dat geeft een prachtige glans, die doet denken aan de hoogglanzende Japanse dienblaadjes uit die tijd-vandaar de naam.

Bronnen: Tekens aan de Wand, Geschilderde muurreclames in Nederland.

Dit verhaal is opgesteld door de werkgroep Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden. Informatie over deze geveltekens is zeer welkom. Voor meer informatie of contact met de werkgroep raadpleeg ons colofon.

kaart