Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Henny Eman

  • Leiden
  • Geschiedenis 1951- heden
  • Gebouwen

Gevelteken Kaiserstraat 4


GT_1552

HENNY EMAN
HIER HERDACHT
HEEFT ONS BIER EN
PLEZIER GEBRACHT
EN TEVENS IN ZIJN
LEIDSCHE LEVEN
VROUW EN VRIND
IETS MEEGEGEVEN

Deze steen in de gevel van café 't Kaisertje' herdenkt de Leidse periode van Jan Hendrik Albert 'Henny' Eman (Aruba, 20 maart 1948), de eerste premier van Aruba. Zijn grootvader was de stichter van de christendemocratische partij, de A.V.P. en wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne Arubaanse politiek. Zijn vader, Shon A. Eman, eveneens voorman van de A.V.P, was een groot pleitbezorger van een aparte status voor Aruba binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Henny Eman kwam al op vroege leeftijd naar Nederland. In Leiden ging hij rechten studeren. Na de plotselinge dood van zijn vader in 1967 moest hij zelf voor het inkomen van zijn familie zorgen. Om inkomsten te genereren exploiteerde hij onder andere hier in de Kaiserstraat café 't Kaisertje' en in de Hooglandse Kerkkoorsteeg café 'De Bonte Koe'. Tevens begon hij met enkele vrienden een zeefdrukkerij, 'Emco Productions' (Eman en Co).
De gevelsteen werd aangebracht en bekostigd door vrienden van Eman.

In 1977 onderbrak hij zijn studie om de A.V.P. van een wisse dood te redden. Dit bepaalde zijn verdere politieke lot. In 1978 behaalde hij zijn meestertitel aan de Universiteit Leiden met een scriptie over historische en juridische aspecten van de Status Aparte voor Aruba.
In 1979 nam Eman in Aruba politieke verantwoordelijkheid op zich, wat hem o.a. verschillende keren het premierschap van het eiland op zou leveren.
In zijn laatste ambtstermijn gaf hij onder meer met succes leiding aan de invoering van de Algemene ziektekostenverzekering (A.Z.V.) in Aruba.

Vanaf 2002 liep op Aruba een gerechtelijk onderzoek naar Eman wegens omvangrijke fraude in de zogeheten Fondo-corruptiezaak, (Fondo Desaroyo Nobo (F.D.N.)). Er volgde een strafvervolging, maar in maart 2008 werd hij vrijgesproken. Het OM ging aanvankelijk in hoger beroep maar besloot het uiteindelijk in te trekken.


Bronnen:

Wikipedia



Opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden. Voor meer informatie zie ons colofon.


kaart