Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Eerste-steen-steen: Morsweg 23 t/m 55

  • Genealogie
  • Leiden
  • Geschiedenis 1801-1900
  • Geschiedenis 1901-1950
  • Gebouwen

De aannemers-familie Van der Kamp




Aardig wat telgen uit de Leidse familie Van der Kamp verdienden in de 2e helft van de 19e eeuw hun geld in de bouw. Timmerlieden, metselaars, handelaren in bouwmaterialen en aannemers. Het meest in het oog springen daarbij Simon van der Kamp (geb. 1811) en zijn zoons Jacob (geb. 1848) en Isaac (geb. 1846). Zij waren middelgrote aannemers, die opdrachten in heel Nederland voor hun rekening namen, zoals bijvoorbeeld het bouwen van stations, schoolgebouwen, kazernes en - in Leiden - de Blauwpoortsbrug en de Stadsgehoorzaal.


Morsweg 23-55


In 1879 richten de broers Jacob en Isaac van der Kamp een vennootschap op onder de naam “Jac. van der Kamp & Compagnie”. Die hield zich bezig met de handel in hout en bouwmateriaal en met het aannemen, bouwen, kopen en verkopen van huizen. Die houtkoperij had Jac. van der Kamp in 1878 geopend aan de Morsweg bij het spoor. En een ander project in dit samenwerkingsverband van de broers is de bouw van een huizenblok langs de Morsweg. Vermoedelijk start dit project als Jac van der Kamp en zijn kompanen in 1878 langs de Morsweg, net buiten de Morspoort, een perceel tuin- en warmoesland kopen voor een dikke 2600 gulden. Nog datzelfde jaar doet Jac. van der Kamp c.s. een aanbesteding voor “20 arbeiderswoningen met acht beneden- en acht bovenwoningen benevens een winkelhuis onder de gemeente Oegstgeest aan de Morschweg”.


Een nota van de houtkoperij, die Jac van der Kamp in 1878 aan de Morsweg begon en in 1888 overdeed aan de firma Korevaar & De Lange.


Een aanbesteding? Je zou denken, dat de aannemers-familie Van der Kamp de boel toch wel zelf gebouwd zal hebben. Of was zo’n aanbesteding formeel een verplichting? Het hele project bestaat dus uit de 20 kleine huisjes in de huidige Wolmaransstraat (vroeger Hendrikstraat), de 16 beneden- en bovenwoningen langs de Morsweg, nummers 23 t/m 55, en een winkelhuis. De eerst steen voor dit wijkje werd op 19 mei 1879 gelegd, zo vermeldt een eerste-steen-steen tussen Morsweg 39 en 41. Die eerste steen werd gelegd door Franciscus Hermanus van der Kamp (geboren 1872), zoon van Jacob van der Kamp. Franciscus Hermanus lijkt niet zijn vader te volgen in het aannemersvak. Want als hij in 1911 in Rotterdam trouwt, dan vermeldt het archief als beroep effectenhandelaar. En ik vermoed dat hij dat best goed deed. Want later treffen we hem in Amsterdam aan, woonachtig in aanzienlijke straten: oa Keizersgracht, Herengracht en Damrak. De eerste steenlegger blaast in 1936 zijn laatste adem uit .


Links Wolmaransstraat. Een foto van J.W.C. Postel uit 1979. Rechts Morsweg rond 1900 met in rood de nummers 23 t/m 55.
kaart