Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Thesaurus achternamen

  • Genealogie
  • Geschiedenis 1601-1700
  • Geschiedenis 1701-1800
  • Geschiedenis 1801-1900

Sortering op bronnaam

  • DownloadBronnamen met stamnaamV20130813.pdf
Om de pdf te openen en/of downloaden klik op bovenstaande pijl. Na opening is het bestand met CTRL+F of CMD+F doorzoekbaar.

Thesaurus achternamen Regionaal Archief Leiden
Aan het begin van de jaren negentig zijn de gegevens van de Trouwboeken (NH en Schepen) ingevoerd in een database. Al snel werd duidelijk dat vele achternamen op de soms meest onlogische wijze geschreven waren. Onbegonnen werk voor een onderzoekers om de juiste achternaam te vinden. Het idee ontstond om in de database naast deze achternaamvelden nieuwe velden toe te voegen. Deze werden als stamnaam genoteerd. Dan gaat het niet om patroniemen, want die zijn in de meeste gevallen wel duidelijk, maar om achternamen zoals bijvoorbeeld Aarlebout wat Harrebout is. Of Halberding en Halbertijn wat Alberdijn is. Je moet het maar weten.

Vanuit bovengenoemde database is daarom een programma geschreven om automatisch een nieuwe database samen te stellen waarin alle bronnamen en stamnamen staan vermeld. Daarmee was de Thesaurus, speciaal voor Leidse achternamen, geboren. Deze Thesaurus was oorspronkelijk bedoeld om bij wijziging van een stamnaam automatisch stamnamen in de bron te wijzigen. De keuze voor een stamnaam is niet altijd duidelijk en daarom ook arbitrair. In de klappers, die als basis dienden voor de invoer, stonden veel verwijzingen. Deze verwijzingen zijn zoveel mogelijk gevolgd.

Door gewijzigde inzichten en voortschrijdende digitale technieken is de Thesaurus nooit gebruikt voor het doel waar zij voor bestemd was. De DTB-bestanden zijn thans online via de website van het RAL in te zien. De oorspronkelijke data is echter wel gebruikt voor de nieuwe opzet. Via deze database zijn thans de gescande beelden gekoppeld.

Drie geprinte delen van de Thesaurus hebben op de studiezaal van het RAL gestaan, maar daar verwijderd. Om die reden en na een vraag van een vrijwilliger wordt de Thesaurus nu als pdf aangeboden. De Thesaurus is echter nog niet compleet. Er wordt nog op onregelmatige tijden aan gewerkt.

Er zijn twee bestanden beschikbaar.
Het een is gesorteerd op de ingevoerde achternaam (bronnaam).
Het tweede bestand is gesorteerd op stamnamen.

De namen tussen [ ] duiden op een totaal andere achter- of voornaam. De eventuele bron staat ook vermeld. Dat kan zijn NH-ondertrouw of Schepenhuwelijken.

Voorhout, maart 2013.
Emiel van der Hoeven
kaart