Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Schippers onderweg 1811-1862

  • Genealogie
  • Geschiedenis 1801-1900

Schippersgezinnen uit de gezinskaarten

Om de pdf te openen en/of downloaden klik op bovenstaande pijl. Na opening is het bestand met CTRL+F of CMD+F doorzoekbaar.

Schippers onderweg
Onder de gezinskaarten, waarop de reconstructies van de Leidse gezinnen van 1811-1862 wordt vermeld, zijn ook kaarten van schippersgezinnen te vinden; veelal zijn het turfschippers uit de veenkoloniën, maar ook zij die aardappelen, biezenmatten, hout etc. wilden verkopen, voeren vaak vanuit de noordelijke provincies, o.a. via Lemmer en Zwartsluis over de Zuiderzee naar Holland. Ook beurtschippers en andere kooplieden hadden min of meer geregelde diensten op
Leiden van uit andere delen van ons land. Van elk huwelijk, geboorte en overlijden in deze stad is een gezinskaart samengesteld. Als een schipper een aangifte moest doen van de geboorte van een kind of overlijden daarvan op het moment dat hij in Leiden verblijf hield, werden ook deze gegevens op een kaart ingevoerd. Ook kinderen uit hetzelfde gezin die elders onderweg geboren of overleden waren, werden daarop toegevoegd. Als er alleen een overlijden plaats vond van de schipper, zijn vrouw of zijn knecht, van wie geen gezinskaart aanwezig was, werden deze op een apart fiche vermeld en aan deze familie-gegevens toegevoegd. Veel schippers bleven in Leiden overwinteren, maar bleven ook hier wel permanent wonen; de personen waarvan het niet duidelijk is of zij zich voorgoed vestigen of op doorreis bevonden zijn niet in onderstaande gegevens opgenomen.

Lida van den Heuvel-van Weerlee. Oktober 2013.
kaart