Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Brandstoffenhandel Perquin

  • Leiden
  • Geschiedenis 1801-1900
  • Geschiedenis 1901-1950
  • Gebouwen

Gevelteken Kort Levendaal 6c

.................
GT_1255 Foto, de Sterke

Deze gevelsteen is een naambord van de Brandstoffenhandel J.Th. Perquin.
De tekst luidt:

Firma J. Th. Perquin
en Zonen
in Brandstoffen

kantoor Heerengracht n: 52



In het voorjaar van 2015 is deze steen opgeknapt op initiatief van de heer P. Perquin, een nazaat van de oprichter van de firma Perquin. De heer Perquin heeft er een verhaal over geschreven, dat kunt u hier lezen.
De eigenaar van het pand; dhr. van der Loo verklaart geen bezwaar te hebben tegen de bedoelde werkzaamheden. dit kunt u lezen in deze verklaring

Voorheen zag de steen er zo uit;


GT_1255

Begin van het bedrijf


Foto: Chaudron HVOL uit 1959

Johannes Theodorus Perquin startte in 1852 een brandstoffenhandel te Den Haag die hij later uitbreidde met een vestiging in Leiden. Na zijn overlijden in 1893, zetten zijn zoons de handel voort als een vennootschap, onder de naam 'J.Th. Perquin en Zonen'.
Door onbekende redenen gingen de broers weer uit elkaar. De Leidse vestiging werd overgenomen door Leonardus Johannes Perquin.
Later verhuisde de brandstoffenhandel naar de Haagweg. In het pand vestigde zich later ook de brandstoffenhandel Van Haasteren en daarna gaf het onderdak aan een ijsfabriek. Dit ijs was niet voor consumptie bedoeld, maar om aan bederf onderhevige waren van winkeliers koel te houden.

Video Restauratie van de steen

Onthulling van de gerestaureerde steen

Zaterdagmiddag 29 augustus 2015 werd de gerestaureerde gevelsteen van 'Brandstoffenhandel Perquin en Zonen' onthuld. Pim Perquin beschouwt de gerestaureerde steen als een eerbetoon aan alle kolenboeren en zijn voorouders.
Het kwam Perquin enige jaren geleden ter ore dat bij bouwwerkzaamheden aan het Levendaal een steen met zijn familienaam opdook. Hij besloot toen tot de restauratie van de steen. Perquin vertelt: "Mijn broers, zuster en ik liepen nota bene iedere dag op weg naar school langs die steen. Ik had geen idee dat mijn betovergrootvader hier in het midden van de 19e eeuw zijn kolenzaak had".

Kolenboeren

In de jaren 50 van de vorige eeuw waren er circa dertig brandstoffenhandelaren in Leiden. In de volksmond 'kolenboeren' genoemd. Het waren harde werkers, het was lichamelijk zeer zwaar werk maar zij deden goede zaken, de meeste huishoudens hadden immers kolen nodig. Na de Tweede Wereldoorlog leverden kolen de benodigde energie voor de wederopbouw van het land. De kachels in de huiskamer werden aanvankelijk gestookt op cokes en eierkolen maar die werden na de oorlog vervangen door antraciet. Met antraciet bleef de 'verwarming' 's nachts - op een laag pitje - doorbranden. "De bedrijfsomzetten stegen en aan de duurdere antraciet viel meer te verdienen", herinnerde Perquin zich. "Mijn vader had 's winters zeven knechten in dienst. Met een jute zak als bescherming over het hoofd sjouwden de kolenboeren een mud kolen (70 kg) op hun nek. Alleen als de kolen naar drie hoog gedragen moesten worden, gingen zij de trap op met zakjes van 35 kg."
Het staat Perquin nog levendig voor ogen hoe hij met z'n boers en zuster voor het (warme) middageten aan tafel zaten te wachten op pa. Zijn moeder legde zodra hij binnenkwam snel kranten op en rondom zijn stoel, opdat het kolengruis uit zijn kleren niet op haar mooie kleed viel. Vader schoof aan, at snel en weer aan het werk; met 80 kg zakken kolen sjouwen.

Olie

Midden jaren 50 gingen veel huishoudens over op oliestook. Sommige kolenboeren gingen olie verkopen, anderen staakten hun bedrijf. Er braken voor de firma Perquin onzekere tijden aangezien de omzet daalde en toen in huizen steeds meer centrale verwarming werd geïnstalleerd, die meestal op olie gestookt werd, was de kolenhandel op sterven na dood. In 1958 stopte vader (Herman) Perquin met de kolenhandel.
Pim Perquin sjouwde kolen in de zaak van zijn vader tot 1955. Daarna ontwikkelde hij zich tot succesvol ondernemer en ging op zijn 67e met pensioen.

Onthulling gerestaureerde steen


Bronnen:

Digitaal Krantenarchief Erfgoed Leiden en Omstreken
Website www.nieuwsvanhier.nl

Opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden. Als u contact wil opnemen; zie ons colofon.
kaart