Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Kneppelhout

  • Leiden
  • Geschiedenis 1801-1900
  • Gebouwen

Gedenksteen Gevelteken, Rapenburg 65


GT_1126 foto W. Devilee

Johannes Kneppelhout (Leiden 1814-Oosterbeek 1885), Nederlands schrijver uit de romantiek. Publiceerde onder het pseudoniem Klikspaan realistisch-humoristische, later moraliserende schetsen over het studentenleven. Studeerde lange tijd rechten maar maakte zijn studie niet af. Bekend werd Studententypen (1841) en Een beroemde knaap (1875), de psychologische levensbeschrijving van een vioolspeler.

Tekst op de steen:
HIER SCHREEF JOHANNES KNEPPELHOUT ALS KLIKSPAAN ZIJN STUDENTENSCHETSEN 1839 - 1844

Hoewel Kneppelhout meerdere Studentenschetsen schreef onder zijn onder eigen naam, is hij als Klikspaan het meest bekend.

De verzamelnaam Studentenschetsen staat voor drie bundels: Studenten-Typen (1841), Studentenleven en De studenten en hun bijloop, die beide in 1844 verschenen.
Kneppelhout kende de besloten Leidse wereld van zeshonderd studenten en veertig hoogleraren grondig. Hij studeerde rechten van 1831 tot 1838 maar in al die jaren deed hij slechts één examen, en dat was ook nog in de letteren.
Hij ontwikkelde zijn schrijverschap en deed een grote kennis op van de literatuur, met name de Franse.
Zijn eerste boeken schreef hij ook in het Frans maar het succes hiervan bleef uit.
Juist om het werk dat het dichtst bij huis bleef, bleef hij bekend.

Op vrijdag 8 november 1985, de honderdste sterfdag van Kneppelhout, werd aan het huis op het Rapenburg een gedenksteen ter herinnering aan de schrijver aangebracht.
De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde organiseerde ter gelegenheid hiervan een herdenkingsbijeenkomst in het Academiegebouw te Leiden.
In aanwezigheid van enige leden van de familie Kneppelhout onthulde de voorzitter van de Maatschappij, dr. H.L. Wesseling, de in de gevel aangebrachte gedenksteen.


Foto B. Veldstra

Dit verhaal is opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden. Zie verder colofon
kaart