Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: De Wolwasser

  • Leiden
  • Geschiedenis 1601-1700
  • Gebouwen

Gevelteken Oude Singel 88


GT_1136

in 1985 geplaatst op deze locatie; Oude Singel 88

In de voorgevel, boven de ramen van de begane grond en op de erfscheiding van de beide woonhuizen bevindt zich een gevelsteen waarop een wolwasser of wolbereider, met drie manden blauwe wol is afgebeeld. De afbeelding is in reliëf uitgevoerd.
Boven de afbeelding staat de tekst:
WOL 1638
op de onderrand: HERPLAATST 1985.

De gevelsteen werd ooit gevonden in de voormalige Zoutkeet aan de Oude Singel en daarna ingemetseld in de gevel van de Leidse lakenfabriek "Krantz en Zoon" die hier ooit gestaan heeft.
De fabrieksgebouwen werden in september 1981 gesloopt om plaats te maken voor woningen, een parkeergarage en het politiebureau.

De Vereniging van Eigenaren van de nieuw gebouwde woningen heeft de gevelsteen geadopteerd, laten opknappen en opnemen in de gevel.

Een wolwasser kwam twee keer ten tonele tijdens het proces van de verwerking van wol tot textiel;
-de eerste keer voor het verwijderen van verontreinigingen zoals vet, zweet, gras en andere resten uit de ruwe wol
-de tweede keer na het verven van de stof, om deze nog een keer te spoelen teneinde de overtollige verf te verwijderen. Dat laatste wordt hier uitgebeeld.

Het beroep van wolwasser werd vaak onderschat, er was wel degelijk een praktijkgerichte vakkennis en ervaring voor nodig om de natuurlijke kwaliteiten van de wol al niet meteen bij de eerste bewerking verloren te laten gaan.

Bronnen:

Annemarie Postma, Leiden Gebeiteld, Leidse Gevelstenen binnen de Singels, Serie Leids Verleden nr. 2 1995, uitgeverij Nautilus Leiden.
Pancras van der Vlist, Leidse geveltekens, 2009.
J.W Zwanenburg in Leids Jaarboekje 1985 en 1988.

Dit verhaal is opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden. Zie verder colofon
kaart