Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Selecta Aquariumhuis ‏

  • Leiden
  • Geschiedenis 1901-1950
  • Gebouwen

Gevelteken Oude Herengracht 22-23


GT_1032
Gevelsteen uitgevoerd in polyester.

Selecta, de winkel in aquariums aan de Oude Herengracht werd in 1954 begonnen door de heer David Piket senior. Voorheen was hij werkzaam geweest in de steenhouwerij van zijn vader Gerard Piket maar toen hij het aan zijn rug kreeg werd hij min of meer gedwongen iets anders te gaan doen. Zijn grote hobby was altijd al het aquarium geweest en nu zette hij deze hobby om in zijn werk.
Zijn ervaring in de steenhouwerij kwam tot uiting in de gevelsteen die hij zelf maakte voor de winkelpui. Eerst werd een model in klei gemaakt, daarna een gipsen mal waarin het polyester gegoten kon worden. Doordat de steen beschilderd is, is niet te zien dat we hier te maken hebben met kunststof.

"Aquariums waren zijn hobby", zegt David Piket junior, "Hij had er wel veertig in de schuur staan. Voor de tijd ook heel modern, hij is er in ’53 nog Nederlands kampioen mee geworden. Hij kreeg het een jaar later aan zijn rug en tja, hij moest toch wat. Toen is hij hier begonnen.’’

In 1978 namen David junior en zijn vrouw Marleen de zaak over.
Toen zij in juli 2012 van hun welverdiende pensioen gingen genieten, sloot de enige aquariumspeciaalzaak in Leiden zijn deuren.


Met dank aan de heer en mevrouw Piket voor hun informatie.

Opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden, zie verder ons colofon.
kaart