Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: LIGPLAATS MS HOPE en LIGPLAATS MS FORTUNE

  • Leiden
  • Geschiedenis 1951- heden
  • Gebouwen

geveltekens in Fietstunnel van het Rijnsburgerviaduct

.......
GT_1281 en GT_1282

In de fietstunnel van het Rijnsburgerviaduct, richting Rijnsburgerweg, bevinden zich twee gevelstenen: LIGPLAATS MS HOPE en LIGPLAATS MS FORTUNE, boven een lichtblauw geschilderde wand.
De teksten en kleur in de tunnel zijn een kunstwerk van Jan Kleingeld, Leids kunstenaar.

Contrapunt
De werken maakten oorspronkelijk deel uit van de tentoonstelling ‘Contrapunt Zomerdepressie’. Deze werd in de zomer van 1993 georganiseerd door Stelling Projecten (van de voormalige galerie Stelling) en het toenmalige Centrum Beeldende Kunst Leiden. De zomerexpositie vormde de Leidse bijdrage aan de provinciale Kunstestafette van dat jaar. Er was een wandel- en fietsroute uitgezet langs veertien onooglijke en sombere plekken in de stad. Voor die plekken hebben evenveel kunstenaars een kunstwerk gemaakt.

Zoals altijd plaatste Kleingeld, behalve beeldend kunstenaar ook grafisch vormgever, letters in de openbare ruimte. De locatie van de fietstunnel onder het spoor bracht bij hem associaties op gang over de verborgenheid van scheepvaart in Leiden rond het centraal station. Al de eerste keer dat de geboren Dordtenaar naar Leiden kwam, had hij zich afgevraagd waar de boten waren gebleven. Want rond het station zie je wel volop auto’s, fietsen en treinen, maar geen water of schepen. De maten van de tunnel brachten hem op de gedachte dat er in de tunnel zo een binnenvaartschip geparkeerd kon worden: de tunnel als schuilplaats.

Jan Kleingeld
Jan Kleingeld (Dordrecht, 1954) is een Nederlands beeldend kunstenaar en grafisch vormgever. Kleingeld studeerde van 1972 tot 1977 aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda. Nu woont en werkt hij in de stad Leiden. Zijn werk is te vinden in gebouwen en in de openbare ruimte.

Tekst in de openbare ruimte is een korte karakterisering van zijn werk. Voor hem is het belangrijk dat de tekst (soms een enkel woord) perfect moet samenvallen met de omgeving en het gebouw. De kunstwerken zijn soms tijdelijk van aard, soms zo duurzaam ontworpen en met de omgeving verankerd. Daardoor krijgt het de tijd te verouderen en wordt het ‘een statement in de tijd’.

In Leiden realiseerde hij meer werken, zoals kunstwerken bij Naturalis, het Sieboldhuis, het gebouw van Erfgoed Leiden en het Rijnlands Architectuurplatform; daarnaast projecten van tijdelijke aard in de Hortus, De Lakenhal en de Burgsteeg. Buiten Leiden zijn projecten gerealiseerd in Leeuwarden, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Nijmegen, Amsterdam en Den Haag.

Locatie: Fietstunnel Centraal Station Leiden, richting Rijnsburgerweg
Datering: 1993 (gerenoveerd eind jaren ’90)
Materiaal: verf en verduurzaamd hout.

Bronnen:
Website muurgedicht.nl
Website portal.leiden.nl

Opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden, zie verder ons colofon.
kaart