Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Broodfabriek Ceres of 'De Vooruit'.

  • Leiden
  • Geschiedenis 1801-1900
  • Geschiedenis 1901-1950
  • Geschiedenis 1951- heden
  • Gebouwen

Gevelreclame Korevaarstraat 30-30a.

Aan de Korevaarstraat 30-30a bevind zich een markant en karakteristiek pand – de oude broodfabriek Ceres - in de stad beter bekend als ’De Vooruit’ naar de coöperatie die er in 1931 introk en tot 1966 in het gebouw actief was.
In 1894 ontwierp W.C.Mulder het linkerdeel van het complex in Neo-Renaissance stijl. De uitbreiding van het rechterdeel dateert uit 1910. Opdrachtgever van de bouw was de Broodfabriek Ceres. Van 1931 tot 1966 was hier de broodfabriek van de Arbeiders Coöperatie 'Vooruit' gevestigd. Hier waren een bakkerij, consumentencoöperatie en zieken en verzekerings-fonds gevestigd.
Tegeltableau in de hal;

GT_1715

Voorgevel:
...
GT_1634

'CERES' boven de eerste verdieping. De broodfabriek was genoemd naar Ceres, de Romeinse godin van de akkerbouw.
Hierboven bevindt zich een gepleisterde boog, waarin oorspronkelijk de tekst 'BROODFABRIEK' stond.
In 1994 nam de woningbouwvereniging Zijl en Vliet zijn intrek in het gebouw. De voormalige broodfabriek werd gerestaureerd en in de boog kwam de naam 'ZIJL EN VLIET' van de woningbouwvereniging te staan.


foto Stiel

De tekst is bij de fusie met 'De Sleutels' in 2003 verwijderd. Boven de boog staat '1894'.


Zijgevel:
..
GT_1904 foto Wesselius

'COOPERATIE VOORUIT U.A.', een logo van 'Haka'.
Daaronder 'BAKKERIJEN KRUIDENIERSWINKELS TEL.: 1124.
Er schijnt een andere tekst door - ' N.V.VERZEKERINGS-MIJ' en 'BEZOEKT ONZE TOONKAMER'. De rest van de tekst in onleesbaar en deels is overgeschilderd.

De coöperatie "Vooruit" was in 1931 al 30 jaar bezig om de situatie van arbeiders door middel van zelforganisatie te verbeteren.
De 'Vooruit' is het enige pand in Leiden dat vandaag de dag nog herinnert aan de strijd van Leidse arbeiders en aan de socialistische beweging van de eerste helft van de twintigste eeuw.
Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de "Vooruit" zich tot een gewoon commercieel bedrijf. De coöperatie werd omgedoopt in Coöp Rijnland. In 1966 werd de Coöp Rijnland opgenomen in Coöp Nederland.
De Coöp verhuisde naar een nieuwe, moderne broodfabriek en dit pand heeft daarna verscheidene bestemmingen gehad.

Bronnen:
www.erfgoedleiden.nl
www.leiden.courant.nu
www.leidschdagblad.nl
De Peueraar 35/36, juli/augustus 1993


Opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden. Zie ons Colofon . Uw evt. aanvullingen of verbeteringen zijn zeer welkom.
kaart