Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Gedenksteen Jan Bentveld

  • Leiden
  • Geschiedenis 1951- heden
  • Gebouwen

Gevelteken Burgsteeg 1


GT_1069
Eerste steen: Jan Bentveld

De vader van Jan Bentveld had op de Hogewoerd 128B een stoffeerderij met de naam J. Bentveld & Zn., dit blijkt uit een advertentie uit 1955.
Jan Bentveld sr. was stoffeerder van beroep en zijn zoon, ook Jan genaamd, had diverse diploma's voor het meubel- en stoffeerdersvak gehaald aan de Leidse Ambachtsschool.
Zes jaar later, op 14 april 1961, opende Jan Bentveld jr. zijn eigen meubelzaak. Hier kon de klant zich een compleet en modern interieur aanschaffen zoals dat volgens de ideeën van 'Goed Wonen' behoorde te zijn.
In 1981 was er brand in het pand. Het werd in 1982 hersteld, ter ere waarvan toen deze gevelsteen werd ingemetseld. In 1992 droeg Jan Bentveld de zaak over aan zijn zoon Benno.

De meubelzaak was gevestigd aan de Hogewoerd 122.
Via een advertentie in de Leidse kranten maakte hij dit feit wereldkundig:

"jan bentveld jr. gaat dinsdag 14 februari 1961 om 3 uur een moderne meubelzaak openen op de hogewoerd 122 te leiden. tel. 34671. uw aanwezigheid zal zeer op prijs worden gesteld."

Goed Wonen
In 1946 werd op initiatief van een groep ontwerpers, fabrikanten, winkeliers en consumenten de Stichting Goed Wonen opgericht.
Het doel van deze stichting was: "het wonen in Nederland op een hoger peil te brengen door verbetering van de woninginrichting in de ruimste zin van het woord, door het bevorderen van de productie en distributie van meubelen, stoffering, gebruiksvoorwerpen enz., die aan bepaalde esthetische, technische en sociale eisen voldoen".
Goed Wonen gaf ook een tijdschrift uit waarin men de strijd aanging tegen stijlloosheid, materiaalschaarste en woningnood. Men verlangde naar licht, lucht en ruimte in de, na de oorlog, nieuw te bouwen woningen.
Om hun ideeën vorm te geven en als voorbeeld te dienen voor de burgers hadden zij een toonkamer in Amsterdam ingericht. Ook werden er lezingen georganiseerd, folders uitgegeven en stelde men een Goed Wonen-keurmerk in. Daarnaast brachten ze tot het midden van de jaren '50 ook zelf meubels op de markt.

Nieuw pand
Tussen juni en november 1965 verhuisde de interieurzaak van Bentveld naar de Nieuwe Rijn 24. De ruimte aan de Hogewoerd diende vanaf die tijd als magazijn.
In de nacht van 13 op 14 februari 1981 verwoestte een grote brand de bovenverdiepingen van het pand waardoor de winkel voor tonnen aan schade opliep. De winkel vond tijdelijk onderdak in het pand aan het Gangetje 14. Het uitgebrande pand werd geheel afgebroken.

Het duurde meer dan een jaar voordat het pand weer helemaal gerenoveerd was.
In november 1982 werd de winkel aan de Nieuwe Rijn weer in gebruik genomen.
Uit deze tijd dateert de gedenksteen.

In 1992 nam oudste zoon Hanno de zaak van zijn ouders over. Toen het bedrijf 50 jaar bestond richtte Jan Bentveld een expositie in waarbij foto’s en archiefmateriaal uit zijn eigen collectie getoond werd.


Bronnen:

Digitaal krantenarchief Erfgoed Leiden en Omstreken
www.bentveldinterieur.nl/over-ons/geschiedenis
www.hetnieuweinstituut.nl

Opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden, zie verder colofon.
kaart