Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Gebouw Leidsch Dagblad

  • Leiden
  • Geschiedenis 1901-1950
  • Gebouwen

Gevelteken Witte Singel 1


GT_1780 Foto de sterke

...
GT_1703 Foto's: B. Veldstra


foto W. Devilee


Foto STIEL Deze in 1981 genomen foto laat een ander wereldbolletje zien.


Het gebouw van het Leidsch Dagblad is in 1916 ontworpen als kantoor door architect W. M. Dudok (1884-1974) in opdracht van uitgever Henri Sijthoff.
Dudok was adjunct-directeur van de afdeling Gemeentewerken in Leiden ten tijde van deze opdracht.

Dudok bedacht een slimme oplossing om met de bijzondere driehoeksvorm van het terrein om te gaan. Hij ontwierp parallel aan het Rijn en Schiekanaal een rechthoekig volume van twee verdiepingen met een grote puntige kap en een vooruitstekende arm. Daardoor staat het gebouw schuin ten opzichte van de Witte Singel. De overgebleven ruimte aan die kant vulde hij op met een driehoekig trappenhuis en een dito entreepleintje. Zo paste het toch goed bij de rooilijn van de singel.

Het kantoor had een duidelijke publieksfunctie. Zo waren er een tentoonstellingszaal en een ‘tijdingszaal’, waar men het laatste nieuws kon lezen en advertenties kon opgeven. Aan de decoraties is nog altijd heel goed te zien om wat voor gebouw het ging. Aan de buitenkant hangen twee terracotta koppen die de sprekende en de schrijvende mens verbeelden. Binnenin worden de belangrijkste functies van de krant door personificaties in glas in lood getoond: een vrouw met haar hand aan de mond (het nieuws), een kraaiende haan (advertenties) en een vrouw met een opgeheven vinger (de kritiek).

.........
GT_1704 en GT_1705 Foto's: B. Veldstra


Later werd hij vooral bekend door zijn internationaal geprezen raadhuis van Hilversum. Dudok experimenteerde graag en daardoor is het Leidsch Dagbladgebouw moeilijk in een stijlhokje te plaatsen, hoewel velen vinden dat de gevels door hun rijke detaillering doen denken aan de Amsterdamse School.

Sinds 2000 is het pand in gebruik door het Kantongerecht.

Bronnen:

www.rapleiden.nl

Dit verhaal is opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden. Zie verder colofon
kaart