Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Jan Swammerdam

  • Leiden
  • Geschiedenis 1601-1700
  • Gebouwen

gevelteken aan het Swammerdampad ter herinnering aan een leids onderzoeker


GT_1730 Swammerdampad
Foto dhr. J. van Gent

Op initiatief van de bewoners is in september 2015 aan het Swammerdampad een gevelplaquette onthuld. Deze herinnert aan de naamgever van deze straat, de geleerde en insectenkundige Jan Swammerdam (1637-1680), die in Leiden studeerde en promoveerde.Jan Swammerdam was één van de baanbrekende natuuronderzoekers van de 17e eeuw, die eigen waarnemingen in de natuur fundamenteel noodzakelijk achtten naast de “oude methode” , het bestuderen van boeken. Dit “zintuigelijk onderzoek” was typerend voor de Leidse Universiteit en betekende een omwenteling in het wetenschappelijk denken, in feite het ontstaan van de vroegmoderne natuurwetenschap. Swammerdams waarnemingen strekten zich uit over een breed gebied: menselijke anatomie (voortplanting), fysiologie (ademhaling), microscopie, en de insectenwereld (“Bijbel der Natuure of Historie der Insecten”). In Leiden studeerde hij bij een andere beroemde Leidenaar: Sylvius.

De plaat is ontworpen door de zoon van een van de bewoners en is uitgevoerd in grijs graniet. Hij meet 50 x 18 cm. De steen is te bezichtigen aan het Swammerdampad, na ongeveer 350 meter, direct rechts om de hoek van de Boerhaavelaan, als je vanaf de Rijnsburgerweg komt. Het is een prachtig voorbeeld geworden van particulier initiatief om met een hedendaags gevelteken de stad mooier en interessanter te maken.

Met dank aan Mia Duijndam en Jacques van Gent.
Bronnen: Internet

Dit verhaal is opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden. Voor meer informatie of contact met de commissie raadpleeg ons colofon.
kaart