Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Opgegroeid in een Leids middenstandsgezin

  • Leiden
  • Geschiedenis 1901-1950
  • Geschiedenis 1951- heden

Interview met de heer A. Dernison op 19 december 2016

Alfred Dernison (1935) groeide op in een middenstandsgezin. Toen hij de HBS voortijdig moest verlaten wegens onvoldoende prestaties voor enkele vakken, wist hij nog niet dat hij alsnog sociologie zou gaan studeren en onderzoeker zou worden. Het bedrijf van zijn vader speelde in de Tweede Oorlog een belangrijke rol voor het verzet, ontdekte hij pas jaren later.

Emaille borden, stempels en neonbelettering
Dernisons vader had een zaak in het vervaardigen van emaille borden (huisnummers, straatnamen, reclameborden), stempels en neonbelettering.
LD 3 april 1939-------
Het gezin woonde boven de zaak op de Hooigracht, vlak bij de Nieuwe Rijn. Tijdens de oorlog bestelden ook de Duitsers stempels bij Dernisons vader; kopieën daarvan werden doorgespeeld naar het verzet. Daar werd niet over gesproken, hij kwam er pas later achter.

Leids textiel
Dernison verliet vroegtijdig de HBS en ging meewerken in het bedrijf. Maar door zelfstudie haalde hij toch het staatsexamen HBS. Daarna ging hij sociologie studeren in Leiden. In zijn tweede studiejaar werd hij student-assistent. De vakgroep wilde het leeronderzoek ten goede laten komen aan de stad. Eén van de grote onderzoeken waar Dernison toen aan meewerkte was dat naar de teloorgang van de textielhandel in Leiden. Om de praktijk goed te doorgronden kreeg hij een korte opleiding - van een dag - tot wever/spinner. Hierna volgden nog onderzoeken naar de ambulante handel (marktkooplui) en saneringsbuurten (hoe kan men bewoners het beste elders huisvesten: bij elkaar of verspreiden?).
In 1965 studeerde Dernison af.

Ontstaan van buurthuis het Spoortje
Met een subsidie verkregen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Madurodam werd een samenwerkingsverband gerealiseerd om zeven Leidse clubhuizen onder te brengen in één nieuw buurthuis: het Spoortje aan de Bernhardkade. Door het vele onderzoek waaraan hij had meegewerkt, was Dernison ook betrokken bij dit proces.

Toneel in Frankrijk
Dernison ontmoette zijn toekomstige echtgenote in de jeugdgemeenschap van de katholieke Petruskerk. De kerk organiseerde cursussen voor 18-jarigen; 's zomers werd een vakantieweek gehouden in Frankrijk. Daar studeerden de jongeren een toneelstuk in het Frans in, dat werd gespeeld voor de Franse dorpsgenoten.

Werken in Den Haag
Dernison heeft zijn hele werkzame leven als onderzoeker bij de Rijksplanologische Dienst van het Ministerie van Volkshuisvesting gewerkt. Na een aantal jaren in Leiderdorp gewoond te hebben, lukte het een huis aan de Zeemanlaan te bemachtigen. Dernisons vrouw was werkzaam in het onderwijs, eerst als leerkracht later als remedial teacher. Het gezin kreeg drie kinderen. Bij het ministerie was hij betrokken bij vele sociologische onderzoeken in het kader van de planologische ambities van het rijk.

Hobby's
Naast zijn hobby treinen, heeft Dernison zich altijd geïnteresseerd voor de geschiedenis van Leiden. Na zijn pensionering heeft hij daarover verschillende artikelen geschreven.

De geluidsopname van het interview is hier te beluisteren.

Een volledige transcriptie van het interview is hier te vinden.

Interview door de werkgroep De Stem van Leiden, die onderdeel is van de Historische Vereniging Oud Leiden en samenwerkt met Erfgoed Leiden en Omstreken en de opleiding Geschiedenis van de Universiteit Leiden.

Reacties op dit verhaal kunt u sturen naar destemvanleiden@oudleiden.nl

Meer verhalen van De Stem Van Leiden vindt u in de INDEX.
kaart