Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Van timmerman tot directeur

  • Leiden
  • Geschiedenis 1901-1950
  • Geschiedenis 1951- heden
  • Gebouwen

Interview met de heer L. van Gorkum , 28 maart 2018

Leendert van Gorkum is op 25 oktober 1936 geboren in de Willemstaat 15 in Leiden, in een echte volksbuurt achter de Maresingel. Zijn vader was slager en toen het hem wat beter ging verhuisde het gezin naar de Mauritsstraat 77. “Mijn vader is aan de Gemeneweg in Hazerswoude geboren en zijn moeder in de Stadspoldermolen, in wat nu de Merenwijk heet. Zij heeft nooit gewerkt.” Leen had nog een broer en zus, die beiden inmiddels zijn overleden.
Zijn vader was eerst in loondienst, maar op enig moment werd hem gevraagd of hij een slagerij op de hoek van de Rijnegommerstraat en de Rijndijk wilde leiden. “Hij werd derde eigenaar, voor niets. Dat was niet verkeerd. Toen hij er kwam, was het een heel slechte slagerij. Ze hadden nog geen 600 gulden omzet per week, wat heel weinig was. Hij heeft er een florerend bedrijf van gemaakt.”

Leens eerste schooljaren sleet hij op de Maresingelschool, die nu is gesloopt, een openbare school met leuke onderwijzers. Na de lagere school ging hij naar ambachtsschool aan de Haagweg. “Een strenge school, maar doodzonde dat die weg is. Daar kreeg je echt een timmeropleiding: halve dag timmeren, halve dag theorie. Daarna ging ik bij aannemer Burgy werken en ben ik twee jaar naar het Leerlingstelsel geweest en heb ik een diploma gehaald.” Vervolgens heeft hij Mathesis gedaan, een MTS: Mathesis Scientiarum Genetrix op de Pieterskerkgracht. Een particuliere school die heel goed bekend stond.

Begin van carrière bij Burgy
Na zijn diensttijd, waarin hij tot onderofficier werd opgeleid, kwam hij in 1958 definitief bij Burgy terecht. Tot 1999 werkte hij daar, de laatste drie jaar als directeur van het bedrijf. In totaal was hij er 47 jaar in dienst.

“Op mijn 23e jaar had Burgy een school aangenomen. Ik had niets met aanbestedingen toentertijd. Ik was gewoon timmerman. Burgy was aan die school blijven hangen. Dat kan je wel eens hebben, als je aanbestedingen doet, dat je per ongeluk de laagste bent, wat niet de bedoeling was. Een zesklassige school aan de Lange Voort in Oegstgeest. En daar had hij geen uitvoerder voor. Een oude maat zei tegen Burgy dat ik dat wel kon doen. En dat is mijn begin van mijn carrière bij Burgy geweest, op mijn 23e jaar.”
“Toen ik begon, werkten we veel voor het Academisch Ziekenhuis, nu LUMC geheten. Ik heb daar heel wat professoren leren kennen, waarvoor ik weer villa’s bouwde.
Toen ik zestien jaar was, heb ik in Oegstgeest een villa voor Professor Querido helpen bouwen. Hij was arts en heeft een boek over medische geschiedenis geschreven. Tot zijn dood is hij klant gebleven. Ik mocht hem op het laatst bij zijn voornaam noemen. Dat kon ik eigenlijk niet, want ik had zoveel respect voor die man.”

Leen heeft ook het huis van prins Constantijn gerestaureerd, waar hij (toen nog) koningin Beatrix ontmoette. Ze kwam regelmatig op het werk en bemoeide zich ermee of er een houten of een natuurstenen vloer moest komen. “We gingen dan wel eens bij l’Espérance wat met haar drinken.”
Naast veel monumentenpanden en hofjes in Leiden, werkte hij regelmatig aan het Academiegebouw. Hij heeft daar onder meer de toren gerestaureerd en diverse interne verbouwingen gedaan: de collegezalen en later ook in de Hortus. “Vroeger zat op de Vijfde Binnenvestgracht de Clusiustuin. Daar stond een torentje. Dat hebben wij helemaal vernieuwd. Een prachtig stuk werk! Het is later verhuisd. Als je het Academieplein op gaat, dan loop je zo tegen de toren van de Clusiustuin aan.”

------------->
Torentje in Clusiustuin 1990 Foto J. Holvast ---- Clusiustuin 2020 Foto H. Clauzing

Leen heeft in de Hortus ook de muur van de Japanse tuin gedaan. Daarin staat een Japans theehuisje, dat Burgy ook heeft gebouwd.

De tempel van Taffeh
Leen zegt dat zijn mooiste werk in het Museum van Oudheden staat, waar hij de tempel van Taffeh heeft opgebouwd. Die tweeduizend jaar oude tempel is in 1979 geschonken door de Egyptische president Nasser. Oorspronkelijk stond hij achter de oude Aswandam. Toen er bij de Nijl een nieuwe dam achter de oude werd gebouwd, kwam de tempel ‘s winter onder water te staan.
-----------
Bijna voltooide Taffeh tempel 28-02-1979 --- Opening Taffeh tempel april 1979
Foto's J. Holvast


In 1998 volgde een restauratie van de Schouwburg. “Ik had de laagste prijs, maar ik kende de architect niet: een Amsterdamse architect. Die was heel erg moeilijk. Dat heeft me opgebroken: zaterdag werken, zondag werken. In een klein regeltje in het bestek stond dat er geen uitstel van oplevering werd verleend dat was ontstaan door meerwerk. Ik kon een schadeboete betalen van 15.000 gulden. Dat heeft me zo opgebroken dat ik gezegd heb: “Ik schei ermee uit”. Ik ben nog een half jaar gebleven. Ik wist dat ik altijd om zeven uur begon, maar nooit hoe laat ik thuis was ’s avonds.”

“Maar terugkijkend heb ik een goed en werkzaam leven gehad. Ik zit naar mijn gevoel nu wel te veel thuis.”

De geluidsopname van het interview is hier te beluisteren.

Een volledige transcriptie van het interview is hier te vinden.

Interview door de commissie De Stem van Leiden, die onderdeel is van de Historische Vereniging Oud Leiden en samenwerkt met Erfgoed Leiden en Omstreken en de Opleiding Geschiedenis van de Universiteit Leiden.

Reacties op dit verhaal kunt u sturen naar destemvanleiden@oudleiden.nl

Meer verhalen van De Stem Van Leiden vindt u in de INDEX.

kaart