Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Geveltekens Schelpenkade

  • Leiden
  • Geschiedenis 1801-1900
  • Gebouwen

Enkele geveltekens Schelpenkade

De wijk Vreewijk wordt begrensd door de spoorlijn Leiden-Utrecht in het westen, het Noordeinde in het noorden, het water van de Witte Singel in het oosten en het water van de Jan van Goyenkade in het zuiden. Oorspronkelijk hield de wijk Vreewijk op bij de Gerrit Doustraat. Sinds circa 1980 behoort ook het gedeelte tot en met de Rijn- en Schiekade en het Noordeindeplein tot de Vreewijk. Vreewijk is in 1881 de eerste planmatige uitbreiding van Leiden buiten de singels, toen nog op grondgebied van de gemeente Zoeterwoude. Het oorspronkelijke wijkje hield op bij de Gerrit Doustraat. Sinds circa 1980 behoort ook het gedeelte tot en met de Rijn- en Schiekade en het Noordeindeplein tot de wijk. Vreewijk maakt deel uit van het Bos- en Gasthuisdistrict. Per april 2011 is Vreewijk als onderdeel van de Zuidelijke Schil aangewezen tot beschermd stadsgezicht.

Schelpenkade
De Schelpenkade dankt zijn naam aan een schelpenpad, een voetpad, dat vanaf de Naakte- of Neksluis langs de Vliet liep. In 1637 werd na toestemming van de Staten van Holland aan de overkant -de huidige Jan van Goyenkade- een trekpad naar Delft aangelegd.

.....
GT_1404

Schelpenkade 3A: een steen op ooghoogte die nauwelijks leesbaar is. De gevel is ca. 10 jaar geleden volledig herbouwd. De steen is waarschijnlijk uit de oorspronkelijke muur gesloopt.


.....
GT_1405
Schelpenkade 4, ’t Keerpunt (met twee gebogen pijltjes), als opschrift boven de deur: in de plint zit een steentje dat vrijwel totaal verweerd is.
Dit pand is in 1900 gebouwd.


.....
GT_1420
Schelpenkade 41 De Schelp. Geen gevelsteen maar een, op de bakstenen, geschilderde naamplaat van het markante huis 'De Schelp'.
Dit is een ledenhuis van Studentenvereniging Minerva.

.....
GT_1406
Witte Rozenstraat 24, naast de voordeur een gestileerde roos, kennelijk verwijzend naar de straatnaam.

Eventuele aanvullingen kunt u sturen naar de werkgroep geveltekens; zie ons colofon.
kaart