Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Van Gend en Loos

  • Leiden
  • Geschiedenis 1801-1900
  • Gebouwen

Gevelteken Rijnsburgersingel

......
GT_1277

Rijnsburgersingel 78, voormalig Van Gend & Loospand.
Onder de nok een gevelsteen met jaartal 1897 omgeven door bladkrullen.
Boven de deur een brede steen met opschrift: GARAGE VAN GEND & LOOS.


foto stiel

Recentelijk (2016) is de muurreclame gewijzigd;
Momenteel staat er STALLEN VAN GEND & LOOS.Uit de gevelsteen in de voorgevel blijkt dat het pand gebouwd is in 1897. Het diende als stalingsruimte voor de firma Van Gend & Loos.
In 1930 is diverse keren vergunning aangevraagd door de Texas Company voor het plaatsen van een benzinetank van 6000 liter op telkens verschillende plaatsen. Op de aanvraag staat het pand aangegeven als stal en garage met bovenwoning. In 1931 is vergunning aangevraagd om het bestaande pakhuis en bovenwoning uit te breiden met een garage (de grote eenlaagse aanbouw achter het pand). In 1936 wordt vergunning verleend om de benzinebewaarplaats uit te breiden met een benzinepomp.

Het bedrijfspand bestaat uit een woning met bakstenen gevel uit 1897, bestaande uit twee bouwlagen en een zolder onder een zadeldak.
Het pand, gebouwd in de 'chalet-stijl', heeft twee risalerende gedeelten met topgevels die gedekt zijn met een zadeldak, waarvan de nokken haaks op de straat staan.

De begane grond heeft een hardstenen plint. Het meest linkse uitstekende gedeelte heeft op de begane grond een kozijn met openslaande deuren en bovenlicht, waarboven een strek is aangebracht. De eerste verdieping heeft een kozijn met dubbel openslaande glasdeuren, waarboven een ontlastingsboog is aangebracht met kunststenen aanzet- en sluitstenen. Het boogveld is gevuld met siermetselwerk. Boven de boog bevindt zich een hijsbalk.
Het terugliggende middengedeelte heeft op de begane grond een deurkozijn met paneeldeur en bovenlicht, waarboven een strek is aangebracht. De eerste verdieping heeft een venster met openslaande ramen, waarboven een hanenkam met kunststenen aanzet- en sluitstenen is aangebracht.
Het rechter risalerende gedeelte heeft op de begane grond een breed kozijn met garagedeuren, waarboven een ijzeren puibalk is aangebracht.


Foto W. Devilee

De eerste verdieping heeft twee schuifvensters, waarboven hanenkammen met kunststenen aanzet- en sluitstenen zijn aangebracht. Hierboven bevindt zich een cartouche met daarop het jaartal '1897'.
Op de gevel zijn op verschillende plaatsen kunststenen banden aangebracht.
De twee topgevels van de risalerende gedeelten hebben geornamenteerde houten overstekken in 'chalet-stijl'. Beide hebben op de top een pinakel met zinken sierbol gehad; links is deze nog aanwezig, rechts is deze verdwenen.
Het middengedeelte heeft in de langskap een dakkapel met overstekken in zink en hout en een zinken tentdak.
De kappen zijn gedekt met gesmoorde, geglazuurde kruispannen.

Het gebruik van hout voor de overstekken van de kappen en voor de decoratie is kenmerkend voor de 'chalet-stijl' uit het einde van de negentiende eeuw, en is nog redelijk gaaf. De detaillering van de gevel heeft een toevoegende waarde.
Dit pand is hoogstwaarschijnlijk gebouwd als bedrijfspand voor Van Gend & Loos. In Leiden is niet veel van dit soort bedrijfsarchitectuur aanwezig.

Het pand is een gemeentelijk monument.

Opgesteld door de Werkgroep Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden
Eventuele aanvullingen voor deze tekst kunt u sturen naar geveltekens@oudleiden.nl

kaart