Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Wandeling hoogtepunten Leiden

  • Leiden
  • Gebouwen

Rondwandeling centrum Leiden

Start vanaf het plein voor de Burcht.

Route:
Burchtplein, Hooglandsekerkgracht, Meisjespoort, Graanmagzijn voor de Armen,
Haarlemmerstraat: Honderd Duizend Vrezen, Plaquette Rouwenhorst Mulder, Hartebrugkerk, Coster
Vrouwensteeg: Plantijnplaquette
Breestraat: Nieuwbouw ROC, Mercuriuskop, Stadsgehoorzaal, Waalse Kerk, LVC,
De Gecroonde Hoet,
Mandenmakerssteeg: De Waag
Visbrug heen en weer i.v.m. Os en Paard
Maarsmansteeg: "Af te Breken"
Breestraat: Turk, Penshalpoortjes, Stadhuis, Scaliger
Koornbrug en terug naar de Burcht.


Poort naar de Burcht

....
GT_1022 .
Kort nadat de stad Leiden in 1651 eigenaar werd van de Burcht, werd er een nieuwe toegang gemaakt in de Nieuwstraat. Teneinde de aanleg van de zandstenen poort mogelijk te maken moest er een huis worden gesloopt. De toegangspoort wordt geflankeerd door twee torens met kantelen en is verfraaid met het stadswapen. Het uit 1622 daterende beeld van de leeuw, dat in het midden bovenop de poort staat, is gemaakt naar een ontwerp van beeldhouwer Rombout Verhulst die ook de reliëfs voor de Waag maakte. Het dier heeft een heldhaftige pose met getrokken zwaard. Op het schild de Leidse Sleutels en eronder de spreuk:
PUGNO PRO PATRIA (ik strijd voor het vaderland). Lees hier het verhaal.

Gevelsteen/Muurreclame Wereldwinkel
Burgsteeg


GT_1908

Koekfabriek Wilhelmina
Nieuwstraat 5


GT_1077
De gevel van de banketbakkerij “Fabriek Wilhelmina” dateert uit 1901. De gevels worden bekroond door topgevels waarin gevelstenen met opschrift "Fabriek Wilhelmina". De eigenaar van het pand was Theodorus Stijnman. In januari 1870 vestigde hij zich te Leiden, in de bakkerij van Jacob Daniel Gijsen in de Burgsteeg 7.
Op 31 maart 1876 kocht Stijnman het pakhuis aan de Nieuwstraat, hier werd het bakkerijgedeelte van de zaak geplaatst. De beide panden Burgsteeg en Nieuwstraat stonden L-vormig ten opzichte van elkaar, zodat zij met elkaar verbonden konden worden. De winkel bleef in de Burgsteeg, de bakkerij aan de Nieuwstraat.
Lees hier het verhaal.

Pomp 't Bon Burg Streng
Hooglandse Kerkgracht


GT_1738 foto H. de Sterke

Hardstenen pomp uit de 18e eeuw op de noord/west hoek van de Hooglandse Kerk. Bekroond door een burcht met het opschrift "'t Bon Burg streng".
Burgstreng is één van de bonnen waar de stad in was verdeeld. "Burg-streng begint op de Gans-oort, aan de Hoy-gravt, den Rijn langs tot de Vis-brugge, de Hoog-straat om, den Ouden Rijn langs, de Kerk-straat op met de geheele Nieuwe-straat, de Koorn-brug-steeg, ende soo voort langs de Nieuw-straat, tot wederom den Houk van de Hoy-gravt", uit Korte Besgryving van Leyden, 510 [1672].

Het Vaderland bevrijd
Hooglandse Kerkgracht 19


GT_1678
Het monument aan de Hooglandse Kerkgracht te Leiden is een ingemetselde gedenksteen. De gedenksteen is aangebracht in de gevel van voormalige Heilige Geest- of Arme Wees- en Kinderhuis, thans het Utopa-weeshuis, gelegen aan de Hooglandse Kerkgracht te Leiden. De tekst op de gedenksteen luidt:

'HET VADERLAND BEVRIJD
5 MEI 1945.'

Ontwerper: L.G. Verstoep, maakte tevens beeldhouwwerk voor het herbouwde Stadhuis. Onthulling: 4 mei 1946 lees verder; hier het verhaal.


Jongenspoort HG Weeshuis

...
GT_1073 en GT_1075

Meisjespoort

. .
GT_1165 Hooglandse kerkgracht 17. Boven de toegangspoort van het weeshuis bevindt zich een spitsboog met in het veld een beeldengroep van kinderen die de Heilige Geest, in de gedaante van een duif, aanroepen. De duif herinnert nog aan de tijd dat de weeskinderen door de Heilige Geestmeesters werden verzorgd. Het gehele poortgebouw was oorspronkelijk gepolychromeerd. Het baksteen was rood en de uit de gevel springende speklagen, okerkleurig. Het fries waarop de twee Bijbelteksten zijn vermeld was weer geschilderd in een helderblauwe kleur. De beelden van Kootje en Kaatje zijn in 2012 opnieuw gepolychromeerd. De oorspronkelijke kleuren van de uniformen zijn nog te zien op een prent uit 1606 die zich in het Regionaal Archief Leiden bevindt. Lees hier het verhaal.


Hooglandsekerkgracht/Koppenhinksteeg


GT_1901
De Boek-, kantoor- en handelsdrukkerij Eduard IJdo was in bedrijf van 1889 tot 1962. Het gebouw met drukkerij, winkel en woonhuis is gebouwd naar een ontwerp van architect David Veilbrief. De drukkerij werd in 1889 gebouwd en de winkel in 1890. De gevel van de drukkerij aan de Hooglandse Kerkgracht is opgetrokken in de Hollandse Neo-Renaissance bouwstijl die destijds zeer gangbaar was. Lees hier het verhaal.

Brill Oude Rijn

. .
GT_1165
De tekst op de gevel van het pand; BOEKHANDEL EN DRUKKERIJ E.J. BRILL, is aangebracht in 1883, toen de firma verhuisde van het Rapenburg naar de Oude Rijn. Sinds deze verhuizing is er weinig veranderd aan de gevel, behalve het aanbrengen van een dubbele toegangsdeur en de firmanaam. lees verder; hier het verhaal.

Graanmagazijn voor de Armen, Oude Rijn 44

.....
GT_1086
Dubbele pakhuisgevel, opgetrokken uit baksteen waarin een gevelsteen is aangebracht met de tekst: GRAANMAGAZYN VOOR DEN ARMEN Ao. MDCCLIV (jaartal 1754) Het gebouw is eigendom van de Diaconie van de Hervormde Gemeente te Leiden en maakt deel uit van het voormalige Huiszittenhuis. In de middeleeuwen stond hier het Sint Barbaragasthuis waar de armenzorg van de St. Pancras parochie (Hooglandse kerk) was gevestigd. Lees verder: hier het verhaal.

Leidsche Spaarbank Oude Rijn 56


GT_1739
Door W.C. Mulder in 1904 speciaal ontworpen gebouw voor de Leidsche Spaarbank met de geveltekst Leidsche Spaarbank.
De Leidsche Spaarbank werd op 15 oktober 1818 opgericht door het Departement Leiden van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen. De bank had het doel de niet vermogende inwoners van Leiden een veilige spaarmogelijkheid te bieden.

Honderd Duizend Vrezen, Janvossensteeg 62.


GT_1021
Het pand heeft een vlakke bakstenen gevel met boven het venster van de eerste verdieping een gevelsteen. Op de gevelsteen staat een boom met een schaap en een lam. Geheel links is een wolf te zien. Naast het venster van de eerste verdieping bevinden zich twee gevelstenen met de tekst: ANNO en 1646. De afbeelding heeft betrekking op een tekst uit het Bijbelboek Mattheus 10:16; "Ziet, Ik zende u als schapen in het midden der wolven; zijt dan voorzichtig gelijk de slangen, en oprecht gelijk de duiven. Lees hier het verhaal.

Gedenkteken A.T.L. Rouwenhorst Mulder, Haarlemmerstraat 130


GT_1486
Dit gedenkteken voor Antonie Thomas Lubertus Rouwenhorst Mulder (Leiden, 28 april 1848 - Nijmegen 6 maart 1901) is aangebracht op zijn geboortehuis. Zijn vader dreef hier ooit een tabakshandel en sigarenfabriek.
Op 8 mei 1990 onthulde Hitoshi Yoshida, burgemeester van de Japanse stad Misumi, dit gedenkteken door de eroverheen gedrapeerde Japanse vlag weg te trekken.
Rouwenhorst Mulder werkte in Japan van 1879 tot 1890 in dienst van de Japanse overheid.
Lees hier het verhaal.

Hartebrugkerk en St. Fransiscus

..
GT_1048 ..GT_1242

GT_1223
De Rooms Katholieke Kerk Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen, is een Neoclassicistisch gebouw ontworpen door Theo Molkenboer(1796-1863) in 1836. Het koor dateert van later datum, uit 1896/7. De kerk is vernoemd naar de Hartebrug die toentertijd over de Mare spande. In de 18e eeuw, tot 1760, stond er een brouwerij genaamd 'Het Witte Hart' op de plek waar de kerk nu staat. Bij deze kerk horen een aantal geveltekens. Lees hier het verhaal.

Laurens Jansz. Coster, Haarlemmerstraat 86

..............
GT_1049
Het beeld van Coster in de gevel is gemaakt naar een ets van Pieter Saenredam uit 1630. Saenredam had in 1628 al een beeltenis van Coster gemaakt voor het boek van de Leidse geleerde Petrus Scriverius (Piet de Schrijver) Laure-crans voor Laurens Coster van Haerlem, Eerste vinder vande Boeck-Drukkery uit 1628. Boven zijn hoofd bevindt zich de tekst: LAVRENS KOSTER VAN HAERLEM. Het levensgrote beeld houdt in de linkerhand de letter A en in de rechterhand een vel perkament met daarop de tekst: LAVRENTIO KOSTER0 HARLEMENSI PRIMO ARTIS TYPOGRAFICAE INVENTORI CIRCA ANNVM DNI MCCCCXXX (Voor Laurens Koster van Haarlem, de eerste vinder van de boekdrukkunst omstreeks het jaar onzes Heren 1430. Onder zijn voeten staat de tekst: “plaatste mij ter nagedachtenis Arent Hogenacker in het jaar 1630). Lees hier het verhaal.

De Kippenbrug
.....
De Kippenbrug is een vaste brug uit 2011 over de Nieuwe Rijn en verbindt de Vrouwensteeg tussen Breestraat en Haarlemmerstraat. Het is een stalen liggerbrug met jukken en een gewapend betondek. De brug heeft twee tussensteunpunten. De verbinding tussen de beide Rijnoevers was gedurende lang tijd beperkt tot de de 'Oude of Vischbrug'. Met de aanleg in 1324 van wat nu de Kippenbrug heet, kwam daar een tweede brug bij, die in eerste instantie alleen gebruikt mocht worden door het lokale landbouwverkeer. Om de nabij gelegen Visbrug geen concurrentie te berokkenen mocht de brug slechts zo uitgevoerd worden dat er geen wagens over konden. Gewone reizigers moesten -tegen betaling- gebruik blijven maken van de Visbrug.

Plaquette Plantijn en Raphelengius, Vrouwensteeg

...
GT_1238 voor en ná de restauratie
Op de plaquette staat de volgende tekst te lezen:
hier leefden en werkten
CHRISTOPHORUS PLANTINUS
typographus academicus
1583-1585
Hieronder is een lauwerkrans afgebeeld met daarin een passer. In de lauwerkrans is de spreuk 'labore et constantia' opgenomen.
en
FRANCISCUS RAPHELENGIUS
professor in het hebreeuws
eerste drukker van arabisch in nederland
1585-1597
aangebracht mei 1965

Het embleem en tevens drukkersmerk van Plantijn was de passer met een bijbehorende spreuk ‘labore et constantia’ wat betekent ‘door arbeid en standvastigheid’. De draaiende punt van de passer symboliseert de arbeid, de onbeweeglijke punt de standvastigheid. De naam van het huis van Plantijn in de Kammerstraat in Antwerpen was 'De Gulden Passer'. In 2015 was het 50 jaar geleden dat het nieuwe pand van studentensociëteit Minerva, ook wel de 'Bunker' genoemd, in gebruik genomen werd nadat het oude pand in 1960 was afgebrand.
Lees hier het verhaal.

Plaquette Pieter Bas, Breestraat 37


GT_1199
In het gemetselde penant tussen de houten deur-omlijsting en het raamkozijn is een hardstenen plaat aangebracht met daarop het inschrift:
PIETER BAS 1868-1873. Godfried Bomans (1913-1971) schreef in 1937 het boek "Memoires of Gedenkschriften van minister Pieter Bas".
Dit boek vertelt het verhaal van Pieter Bas die van 1868 tot 1873 rechten studeerde aan de Leidse Universiteit. Hij woonde op Breestraat 37 en werd later in zijn leven minister van onderwijs. De Leidse Studentenjaarclub 'Pieter Bas' liet in 1971 deze gevelsteen aanbrengen bij hun Diesviering. Na een toespraak van de praeses, de heer WJ. Roest-Crollius, werd de steen op 14 november 1971 onthuld door het oudste en enige erelid van deze jaarclub, Godfried Bomans.
Lees hier het verhaal.

Mercuriuskop, Breestraat 56


GT_1113
Het pand heeft een brede bakstenen gevel met een middentop waarvan de vorm aan de Hollandse Renaissance stijl van de 17e eeuwse Amsterdamse architect Hendrick de Keyser doet denken. Zijn stijl is te herkennen aan een veelvoud van losse elementen in witte steen, in een gevel van rode baksteen. Die losse elementen zijn: kleine pilasters, kroonlijsten, frontons en decoratieve objecten als vazen en monumentale pinakels. De Keyser heeft zeer veel navolgers gehad in de Nederlanden.
Lees hier het verhaal.

Stadsgehoorzaal

.......
GT_1114
Stadsgehoorzaal is een concert- en theatergebouw aan de Breestraat. Het gebouw omvat naast de gelijknamige hoofdzaal een kleine zaal met een aparte entree aan de Aalmarkt, de Aalmarktzaal. De Stadsgehoorzaal is een imposant voorbeeld van neorenaissance-architectuur, die in Nederland nauwelijks meer voorkomt.
Lees hier het verhaal.

Rad van Catharina, Waalse kerk Breestraat 64

......
GT_1029
Het rad van de Heilige Catharina bekroont de ingangspartij van de Waalse Kerk in de Breestraat; een katholiek symbool op een protestantse kerk, dat is een merkwaardig feit. Hoogst waarschijnlijk refereerden de Waalse Hugenoten hiermee aan de voormalige functie van het pand: Sint Catharinagasthuis
Lees hier het verhaal.

Leidse Vrijetijds Centrum

....
GT_1630
Voordat het pand met de Neo-Renaissancistische gevel aan de Breestraat 66 verrees, behoorde dit perceel met bebouwing aan het Catharinagasthuis. Het gebouw is een voorbeeld van 19e eeuws hergebruik van grote complexen; hier is de laat 16e eeuwse zaal van het gasthuis bestemd tot meisjesschool , met hergebruik van het oude gebouw. In de gevel is in de top het jaartal 1887 te zien, dat is het jaar waarin het door D.E.C. Knuttel (1857-1926) ontworpen gebouw in gebruik werd genomen. Het gebouw, dat naast de Waalse kerk gelegen is, was bedoeld voor meisjes van de tweede klasse van de lagere school.
Lees hier het verhaal.

De Gecroonde Hoet, Diefsteeg


GT_1151 GT_1152 .. GT_1001
Vóór de restauratie bevond zich in de zijgevel van het pand Breestraat 81 een gevelsteen met een gekroonde hoed in een blauwe kleur. Deze stond bekend als de Blauwe Hoed of Zwarte Hoed, maar ook als Oranje of Gekroonde Hoed. Over de kleur van de hoed en de geschiedenis van de gevelsteen en het pand kunt u verder lezen in het verhaal van de Gecroonde Hoet. Lees hier het verhaal.

Leeuwenkop en dateringsstenen, Mandenmakerssteeg.

.........
GT_1117

GT_1118. Foto P.J. de Vos
In het midden van de gevel, op de pilaster tussen de twee vensters van de eerste verdieping, bevindt zich een leeuwenkop. Onder de vensters van de tweede verdieping, op de borstwering, twee gevelstenen van rechthoekig liggend formaat: links ANNO en rechts 1650.
Lees hier het verhaal.

De Waag.


GT_1038
De Waag en Boterhal uit 1657 vormen samen een gebouwengroep op de hoek van de Aalmarkt en Mandenmakerssteeg. De gebouwen zijn ontworpen door Pieter Post in de stijl van het Hollands Classicisme.
Alle beeldhouwwerk werd geleverd door Rombout Verhulst. Het is bekend dat hij hiervoor in 1662 zijn laatste betaling ontving.
In het het fronton wordt het Leidse stadwapen geflankeerd door, aan de linkerkant, een man die een fust sluit, en aan de rechterkant een vrouw die een pakket ingepakt heeft.
Lees hier het verhaal.

Paard en Os, Stille Rijn 14/15

.....
GT_1045
Tussen de huisnummers 14 en 15 van de Stille Rijn bevindt zich een geprofileerd bakstenen poortje met zandstenen blokjes. Het poortje gaf toegang tot beide huizen. Boven de poort bevindt zich een gevelsteen waarop links een paard, en rechts een os, vanaf de zijkant afgebeeld zijn. De dieren staan naar elkaar toe gericht.
Boven de rug van het paard staat 16 en boven de rug van de os staat 44 wat samen het jaartal 1644 maakt. Lees hier het verhaal.

De Visbrug.

.....
GT_1112 ... .................................GT_1110
N.B. voor de volgende 2 items staat men op de fietsbrug bij De Waag met het gezicht richting Hoogstraat.
Links, gezien vanaf de Vismarkt, het stadswapen en rechts GT_1110, het wapen gezien vanaf de Stille Rijn. Het gebeeldhouwde wapenschild is uitgevoerd in zandsteen. Het schild met het wapen van Leiden -gekruiste rode sleutels op een wit fond- wordt bekroond door een geel geschilderde kroon. Het geheel lijkt opgehangen aan een bruin geschilderd lint. Het schild wordt omkranst door twee groene palmtakken. Op het witgeschilderde lint, onder het schild, staat de naam van de brug: Visbrug. Lees hier het verhaal.

Opschrift Hoogstraat



GT_1198
De trouw der burgerij heeft hier, 't geen door geweld der vlammen wierdt gesloopt, In bet'ren staat hersteld. Anno MDCCLXVI
Bij de Hoogstraat komen de Oude en Nieuwe Rijn tezamen. Het is het echte hart van Leiden, waarschijnlijk ook de plek waar al het langst mensen wonen. In de nacht van 2 op 3 oktober 1766 woedde hier nabij de Visbrug een verschrikkelijke brand. De spreuk onder de dakgoot herinnert aan deze vreselijke gebeurtenis. Lees hier het verhaal.

Af te breken tot wil van burgemeesteren,
Maarsmansteeg tussen nrs. 12 en 14

...
GT_1195
Van oudsher liep er achter het Stadhuis een steeg, zoals nu nog de Dwarskoornbrugsteeg bestaat. Die steeg heette soms Torensteeg (omdat hij onder de Stadhuistoren liep) of soms Kloksteeg (vanwege de klok(ken) van het Stadhuis). In 1578 kregen de twee eigenaars van de panden in de Maarsmansteeg aan weerszijden van de uitmonding van de steeg toestemming van burgemeesteren om de poort met een deur af te sluiten, omdat er inderdaad in de poort allerlei zaken plaatsvonden die eigenlijk het daglicht niet konden velen.
Lees hier het verhaal.

In den Vergulden Turk, Breestraat 84.


GT_1028
Beeldhouwwerk van Pieter Xavery (1647-1674) voorstellende vlnr. Neptunus, een Oosterling, Mercurius. Willem van der Helm (1628-1675) was de architect van het oorspronkelijke pand, gebouwd in 1673. 'In den vergulden Turk' is een monumentaal pand in de Breestraat dat oorspronkelijk in de stijl van het Hollands Classicisme werd gebouwd. Het huis had een zandstenen pilastergevel met composiete kapitelen. De naam waaronder het bekend staat, is te lezen op het doorlopende fries onder het fronton. Het pand werd in 1673 gebouwd als woon- en werkhuis voor de uit Vlaanderen afkomstige familie LePla die zich bezighield met textielhandel. Zij hadden de opdracht gegeven aan Willem van der Helm die van 1662 tot 1675 stadsbouwmeester en hoofd van de stadstimmerwerf van Leiden was.
Lees hier het verhaal.

Poortjes van de Penshal.

................
GT_1027 (Breestraat) en GT_1042 (Langebrug).
De Penshal was min of meer een doorloop van de Breestraat naar de Langebrug, met daarin overdekte banken waarop slachtafval en varkensvlees uitgestald werd voor de verkoop. De vleeshandelaren brachten hun waren eerst naar de Vleeshal die zich onder het stadhuis bevond. Wat niet verkocht kon worden in de Vleeshal werd naar de Penshal gebracht om daar verhandeld te worden. De ingangspartij van de Penshal aan de Breestraat wordt gevormd door een poortje met een Dorische omlijsting van witte zandsteen afkomstig uit de buurt van Bremen. Een ramskop dient als sluitsteen voor de boog van de poort. Aan de achterzijde van de Penshal, aan de Langebrug, bevindt zich een poort die door velen ook wel 'Schapenpoortje' wordt genoemd. Boven de boog van het Bentheimerstenen poortje zit een ram op z'n achterpoten op een console. Het dier is naar links gewend en houdt een wapenschild vast met daarop de Leidse Sleutels.Beide poorten zijn waarschijnlijk gebouwd naar ontwerp van de stadsmetselaar van Leiden, Van Bilderbeek, die van 1606 tot 1639 in functie was. Datering van de poorten is 1607.
Lees hier het verhaal.

Stadhuis


GT_1214
Na het ontzet van Leiden in 1574, gaf het stadsbestuur opdracht voor de nieuwbouw van een monumentale ingangspartij van het middeleeuwse stadhuis. Deze nieuwe gevel werd tegen het oude middeleeuwse gebouw aangezet. Het is een monumentaal ontwerp met drie topgevels, een indrukwekkende trap met bordes en veel beeldhouwwerk. De voorgevel van het stadhuis werd in 1593-'97 opgericht naar ontwerp van de stadssteenhouwer Claes Cornelisz. van Es, die zich hierbij liet beïnvloeden door de ontwerpen van Lieven de Key. De gevel is uit Oberkirchner zandsteen opgetrokken en geldt als de langste renaissancegevel van Nederland.
Het stadhuis fungeerde niet alleen als zetel van het stadsbestuur maar huisvestte tevens de Vleeshal, de Weeskamer en de Vierschaar (rechtbank) van Rijnland.
Lees verder het verhaal .

Breestraat 113.


GT_1227
Gedenksteen voor de zeer geleerde hoogleraar Josephus Justus Scaliger (1540-1609) die van 1593 tot aan zijn dood in Leiden heeft gewoond . De tekst op de steen bestaat uit zijn naam geschreven in het Arabische, Latijnse en Hebreeuwse schrift en zijn geboorte- en sterfjaar met daaronder de woorden: IN DIT HUIS BEHEERSTE ÉÉN MAN MEER TALEN DAN WIE OOK IN EUROPA Scaliger was degene die voor het eerst de oude Joodse, Egyptische, Babylonische en Perzische geschiedenis begon te voegen bij de klassieke geschiedenis. Tevens was hij een grondlegger van de tijdrekenkunde, naar voorbeeld van de Engelse monnik Beda. Hij bracht het onderwijs in de klassieke filologie en Bijbelwetenschappen in Leiden op een hoog peil. Lees het verhaal

Koornbrug


GT_1102
De Koornbrug ook wel Koornbeursbrug genoemd, vormt een verbinding in het centrum van de stad over het water van de Nieuwe Rijn. De naam van de brug stamt uit 1443 toen hier voor het eerst de korenmarkt werd gehouden. De brug werd oorspronkelijk de St. Cornelisbrugge genoemd. De stenen brug stamt uit 1642 en dankt zijn naam aan het feit dat er hier in koren werd gehandeld. In de 17e eeuw werd de brug vernieuwd naar een ontwerp van Arent van 's-Gravesande. Het is een brug met galerijen, 3 gemetselde bogen bekleed met natuursteen, de middenboog met sluitstenen met het stadswapen, anno 1642. Lees hier het verhaal.

Burgsteeg/hoek Nieuwe Rijn



GT_1737 eerste steen Leenders 1877 Burgsteeg 1
Herenconfectiemagazijn L.H. Feenders was gevestigd op de Nieuwe Rijn 24, hoek Burchtsteeg 1. In advertenties en op de gevel van het pand prees hij zijn winkel aan met de volgende tekst: "Uitrustingen voor Oost en West Indiën". In maart 1902 ging de zaak failliet.



GT_1069 Jan Bentveld 1982 De vader van Jan Bentveld had op de Hogewoerd 128B een stoffeerderij met de naam J. Bentveld & Zn., zoals blijkt uit een advertentie uit 1955. Jan Bentveld sr. was stoffeerder van beroep en zijn zoon, ook Jan genaamd, haalde diverse diploma's voor het meubel- en stoffeerdersvak aan de Leidse Ambachtsschool. Zes jaar later, op 14 april 1961, opende Jan Bentveld jr. zijn eigen meubelzaak. Hier kon de klant zich een compleet en modern interieur aanschaffen zoals dat volgens de ideeën van 'Goed Wonen' behoorde te zijn. zie hier het verhaal

Dit verhaal is opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden. Voor meer informatie of contact met de commissie raadpleeg ons colofon.
kaart