Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: De Latijnse school

  • Leiden
  • Geschiedenis 1500-1600
  • Gebouwen

Gevelteken Lokhorststraat

...
GT_1701 - Latijnse School


...
GT_1700

De Latijnse school dateert uit de Middeleeuwen, uit de tijd dat men het belangrijk ging vinden dat jongens uit de betere standen een opleiding kregen. Ze werden voorbereid op een loopbaan in de wetenschap of in de kerkelijke wereld.
De school in Leiden moet al voor 1324 gesticht zijn want in dat jaar benoemde Graaf Willem III van Holland schoolmeester Andries tot secretaris van zijn dochter Margaretha, die in dat jaar trouwde met Lodewijk van Beieren.
In zijn plaats stelde hij een zekere Nicolaas aan als docent aan de Latijnse school.

Waar de eerste school gestaan heeft is niet bekend, maar dit zal zeker dichtbij de Pieterskerk en het Gravensteen zijn geweest, waar het grafelijk hof was gevestigd.
In 1431 verhuisde de school naar een gebouw aan de Lokhorststraat.
Dit werd in 1599 afgebroken en vervangen door de huidige Latijnse School. De nieuwbouw werd ontworpen door de stadsmetselaar Jacob Dircxz den Dubbelden en stadssteenhouwer Claes Cornelisz van Es. Zij gaven het gebouw een voorgevel in Renaissancestijl gedecoreerd met zandstenen blokken en banden.

Een van de leerlingen van de school was Rembrandt van Rijn. Waarschijnlijk wilde hij vooral gebruikmaken van de voordelen die leerlingen hadden, zoals de vrijstelling van wachtdiensten.

In de negentiende eeuw werd de Latijnse school omgevormd tot het Stedelijk Gymnasium Leiden. Die school bleef tot 1883 gevestigd aan de Lokhorststraat. Daarna behield het gebouw zijn onderwijsfunctie. Het werd onder andere gebruikt als dependance van de jongens-HBS en van MSG, een technische opleiding.

In opdracht van de Stichting Diogenes werd de Latijnse School in 1982 grondig gerestaureerd. Het gebouw werd daarna verhuurd aan de Leidse schooladviesdienst en aan een uitgeverij. Het is nu de hoofdvestiging van een internationaal bekend softwarebedrijf, IntelliMagic.


Bronnen:

Website Stichting Diogenes
Wikipedia

Dit verhaal is opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden. Voor meer informatie zie ons colofon.
kaart