Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Herinneringsmonument WBV Ons Doel

  • Leiden
  • Geschiedenis 1901-1950
  • Gebouwen

Gevelteken Lindestraat ter hoogte van 119

...
GT_1745 Foto's: H. de Sterke
WBV Ons Doel 1918-1948

Het in zand- en rode baksteen opgetrokken monument, met vijver en fontein, aan de Lindestraat is in 1948 geplaatst ter herinnering aan het 30-jarig bestaan van de Woningbouw Vereniging Ons Doel. Het werd aangeboden door de leden.
De terracotta fontein bestaat uit een dolfijn met daaromheen twee zeemeerminnen.

In het ELO archief is deze foto uit 1977 gevonden

In de oorlog kon het 25-jarig bestaan van de woningbouwvereniging niet gevierd worden en daarom werd besloten het 30-jarig jubileum extra feestelijk te vieren met het aanbieden van dit monument.
In 1948 werd op de oprichtingsdatum van de vereniging, 28 augustus, het 50-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina gevierd. De woningbouw vereniging werd daardoor genoodzaakt de eigen festiviteiten te verschuiven naar 3 september.

De fontein bevat een gedenkplaat met de tekst:
-Woningbouw Vereniging Ons Doel-
door de leden aangeboden
1918 1948.

....
GT_1745 foto (r) Stiel

De onthulling vond plaats op 3 september en werd gedaan door de toenmalige burgemeester Jhr. F.H.v.Kinschot.
De genodigden hadden zich al eerder verzameld voor een receptie in 'De Vergulde Turk' en na een aantal toespraken vertrok men per tram naar de Lindestraat alwaar de burgemeester de onthulling voltrok.
Voor een foto van het 'doorhakken' van het lint, klik hier en hier.
Volgens een tekening van gemeentewerken uit 1948 is de fontein in de Lindestraat een monument.

Op initiatief van één van de leden van het wijkcomité van Tuinstad Staalwijk, heeft de gemeente Leiden in samenwerking met Van der Zwan Pompen en Riool.nl de fontein in de Lindestraat gerenoveerd. De fontein werd opgeknapt en tevens zijn alle technische installaties vervangen. Het plantsoen rondom de fontein werd met nieuwe planten ingericht.
Op woensdag 17 juni 2015 werd de fontein officieel in bedrijf gesteld door de heer Paul Laudy, wethouder van Bouw en Openbare Ruimte.

Bronnen:

Facebook: Tuinstad.Staalwijk
Leidse Courant 4 september 1948 blz. 2
Marijke Uittenbroek, Sieraden in de stad: Beelden en fonteinen in Leiden (Leiden 1999), blz. 25.

Dit verhaal is opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden. Als u contact wil opnemen, zie ons colofon
kaart