Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Papierhandel Paddenburg

  • Leiden
  • Geschiedenis 1801-1900
  • Gebouwen

Gevelteken Nieuwe Rijn 11


GT_1528 foto: D. Kompier
Brievenbus met opschrift:
N. Paddenburg
import- en gros- export

Dit van oorsprong 17e eeuwse pand is eind 19e verbouwd tot bankgebouw voor de 'Rijnlandsche Bankvereeniging'. Naderhand was het in gebruik als winkelwoonhuis van N. Paddenburg, handel in papier en verpakkingsmaterialen. Het meest bekend is dit pand echter geworden door de winkel in feestartikelen die hier tot 2010 gevestigd was.

Het bankgebouw is omstreeks 1890 ontworpen door Willem Cornelis Mulder voor de pas opgerichte bankvereniging, in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance. Mulder heeft veel gebouwd in Leiden waaronder het gebouw van 'De Volharding' en de arbeiderswoningen van 'De Leidsche Woningbouwvereeniging' aan de Rijnsburgersingel.
Het gebouw dat twee etages heeft, is in rode baksteen opgetrokken.
Tussen de vensters en aan de uiteinden van de gevels bevinden zich dubbele gemetselde pilasters met natuurstenen basementen, speklagen met diamantkoppen en kapitelen. Op de begane grond is een hardstenen plint te zien onder de vensters. Een fries tussen de begane grond en verdieping, met twee knoppen boven de pilasters waartussen het vergulde opschrift: 'Papierhandel', 'Paddenburg', 'verpakkingen en 'materialen'.
Links en rechts voor de gevel staan twee hardstenen stoeppalen met bolvormige bekroning.

Nic. Paddenburg (1910- 1965), zoon van J.T.W. Paddenburg en M.A.T. Winter, begon ca. 1918 met een handeltje in zelfgemaakte waskristallen die hij langs de deuren verkocht.
In het Leidsch Dagblad van 4 juli 1923 staat een kleine advertentie van N. Paddenburg waarin hij zich presenteerde als grossier in producten voor het maken van roomijs. Zijn adres is dan Nieuwe Rijn 57. In datzelfde jaar ging hij ook grossieren in 'Wasch- Poets- en Huishoudelijke Artikelen'. Pas in 1925 wordt het adres Nieuwe Rijn 11 genoemd. Toen werd ook de heer J. J. van der Reijden in dienst genomen. Hij werkte in de winkel maar ging ook de kruideniers af in Leiden en Oegstgeest om bestellingen op te nemen. Van der Reijden bleef bij Paddenburg werken tot in 1981. Hij was toen 78 jaar.

Paddenburg ging naast huishoudelijke artikelen ook papierwaren voor winkeliers verkopen zoals blijkt uit een advertentie uit 1929 waarin reclame wordt gemaakt voor grijze en andersoortige papieren zakken en vloeipapier.
Op 31 mei 1932 trad Nic. in het huwelijk met Aly van der Wiel (1908- 1997).

Waarschijnlijk vloeide uit de verkoop van papieren materialen de geleidelijke uitbreiding naar papieren feestartikelen voort. Het is bekend dat tijdens de oorlog de heer Paddenburg de feesthoedjes achter de muurbetimmering verborg.
Ook verkocht het echtpaar op een keer maskers aan de prinsessen Beatrix en Margriet. Ze hielden de maskers gelijk op na aankoop.

In 1965 overleed de heer Paddenburg maar zijn vrouw zette de zaak voort met Van der Reijden als bedrijfsleider. In 1973 werd de zaak overgenomen door het echtpaar Knappers die de zaak, met Van Naerssen als bedrijfsleider, tot de sluiting in 2010 in bezit heeft gehad.



Bronnen:

Digitaal Krantenarchief Erfgoed Leiden en Omstreken, advertenties
Leidsch Dagblad 13 oktober 1981 pagina 4, interview met de heer Van der Reijden
Leidsch Dagblad 7 december 1985, interview met eigenaresse Paddenburg mevr. Knappers

Dit verhaal is opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden. Voor meer informatie of contact met de commissie zie ons colofon.
kaart