Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Corrie en Helena

  • Leiden
  • Geschiedenis 1901-1950
  • Gebouwen

Huize Corrie, huize Helena en de eerste steen van Paridon

Wanneer je over de Haagweg vanuit Leiden naar de Stevenshof of Voorschoten rijdt, zie je even onder het tunneltje door rechts twee huizen met in de gevel de namen Corrie en Helena in zwart geglazuurde bakstenen.
Daar zit een verhaal achter. Dat de twee huizen met elkaar te maken hebben zie je aan de stijl waarin ze gebouwd zijn en de overeenkomst van het bouwmateriaal. Verder tonen ze wel twee verschillende vormen: de eerste een huis met een geknikte dakvorm ook wel mansarde dak en de ander duidelijk een zadeldak. Bij het eerste huis is in het portaal een eerste steen gemetseld:

...
GT_1481 eerste steen 8-9-1931 N.L. v.Paridon op Huize CORRIE, Haagweg 160

Bij de ander ontbreekt dat.
Wat hebben die twee huizen voor een verhaal?

Toen in 1920 een groot stuk van Zoeterwoude door Leiden geannexeerd werd voor stadsuitbreiding. Kwam er stuk land aan de westzijde ervan, gelegen aan de Oude Rijn beschikbaar voor tuinbouw.
Twee jongens in de tuidersfamilie van Paridon , afkomstig uit Katwijk, wonend tegenover de molen de Heesterboom aan de Haagweg. Gingen zich hier vestigen. Omdat het gunstig was om dichter bij het werk te wonen werd bouw vergunning aangevraagd voor twee huizen voor Arie en Rien. De directeur van de ambachtsschool ( ook gelegen aan de Haagweg 4) ontwierp een groot huis voor Arie met zijn groot gezin en een voor Rien. Die had twee kinderen: Nico en Corrie. Helaas strierf het meisje heel jong . Als troost bij dit verdriet werd besloten haar naam in de gevel aan te brengen.


GT_1472 Huize Corrie Haagweg 160

In het andere huis hoorde dus ook een naam omwille van de symmetrie en dat werd Helena, de vrouw van Arie. Zo dragen deze namen iets bij aan het verhaal over de mensen van Leiden.

....
GT_1473 Huize Helena Haagweg 166 Foto D. Kompier

De tuinderijen werden in de jaren 1970 opgedoekt en verkocht voor de uitbreiding van het laatste stukje van Zuid-West: de Coebel genaamd. Meer weten. In het jaarboekje van 2018 staat een uitgebreid verhaal over dit tuindersgebied met als titel: "Bloemkolen van de Haagweg". Van tuinderij tot Coebel. Lees dit verhaal

Bronnen: HVOL jaarboek 2018

Dit verhaal is opgesteld door de commissie Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden. Auteur: D. Kompier. Voor meer informatie of contact met de commissie raadpleeg ons colofon . Aanvullingen of verbeteringen zijn zeer welkom en worden gericht aan de auteur.

kaart