Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Verhaal: Autobiografie van Prof. Matthijs Siegenbeek

  • Leiden
  • Geschiedenis 1701-1800
  • Geschiedenis 1801-1900

Geboren 23 juni 1774 - Overleden 26 november 1854

Het hierna getranscribeerde manuscript bevat een autobiografie voor de jaren van zijn geboorte 1774 tot in 1840, toen hij dit verhaal, tussen zijn drukke werkzaamheden als hoogleraar (hij zou pas in 1844 met emeritaat gaan) voor zijn zoon mr. Daniel Tieboel Siegenbeek op papier zette. Over Matthijs Siegenbeek is al zeer veel geschreven, zodat tal van gegevens uit de literatuur te achterhalen zijn. Toch zijn er nog details in opgenomen die niet breed bekend zijn.

--
Matthijs Siegenbeek en Geertruida Tieboel in 1844

Omdat het manuscript in 1840 is afgesloten, is er over zijn latere leven niets meer in beschreven. Het zou interessant geweest zijn als we ook zijn verslag over bijvoorbeeld het overlijden van zijn echtgenote Geertruida Tieboel op 2 juni 1851 uit de eerste hand hadden kunnen lezen en ook meer over zijn familieleven en dat van zijn zoon. Uiteraard zouden die aantekeningen wel enige tijd voor zijn overlijden op 26 november 1854 en begrafenis op begraafplaats Groenesteeg op 30 november gestopt zijn, maar in kranten en andere organen is hierover wel een en ander gepubliceerd. Speciaal kan genoemd worden het recente (2018) boek van Peter van Dijk, De beste krant van Europa. Johan Luzac (1746-1807) en de Gazette de Leyde, en publicaties over predikanten waar de theoloog Siegenbeek mee omging, b.v. The Mennonite Encyclopedia (4 delen, 1955-1959), J. Tideman e.a. De Remonstrantsche Broederschap, biographische naamlijst van hare professoren, predikanten en proponenten… (1905) en Simon Vuyk, De verdraagzame gemeente van vrije christenen. Remonstranten op de bres voor de Bataafse Republiek, 1780-1800 (met name over Jan Konijnenburg, Paulus van Hemert, Frederik van Teutem en Jacobus Kantelaar). Sommige van de in de tekst vermelde stukken of brieven zijn nog bewaard gebleven in het Familiearchief (Siegenbeek) van Heukelom (inv.nrs. 585-693).

Verantwoording
De transcriptie volgt zo nauwkeurig mogelijk het origineel (Familiearchief (Siegenbeek) van Heukelom inv.nr. 620), maar zeker bij interpunctie is wel eens ingegrepen. Bij de zeer lange zinnen die Siegenbeek schreef, hoorde een zee aan komma's, soms wel eens op het overdrevene af, en dan zijn er wel eens een paar geschrapt. Het handschrift is hier en daar ook wel wat moeilijk leesbaar.
In de tekst worden tal van namen genoemd, over het algemeen van beroemdheden waar hij mee omging. Vaak is volstaan met het geven van de inschrijving in het Album Studiosorum van de Leidse Universiteit (andere alba zijn niet geraadpleegd), want in veel, zo niet alle, biografische woordenboeken en tegenwoordig op Internet zijn van al deze personen zeer snel heel veel gegevens te achterhalen. Het heeft geen zin om hier dieper op al die personen in te gaan.
Deze transcriptie werd vervaardigd door mw. A. Poland en gecollationeerd en van aantekeningen voorzien door P. de Baar in 2019.

De transcriptie "Bijzonderheden rakende het leven van Matthijs Siegenbeek" vindt u hier.

Verhalen van De Stem Van Leiden vindt u in de INDEX.
kaart