Erfgoed Leiden en omstreken

Info

De kaart van Tom en Tom

Leerlingen uit groep 3 en 4 zijn bezig met het ontdekken van hun eigen leefomgeving. Zij weten heel goed de weg naar school en kunnen vertellen hoe hun kamer is ingericht. Om deze kennis te kunnen verwerken in een beeld, zoals een kaart of een plattegrond, is een volgende stap.

In de klas maken de leerlingen kennis met Tom en Tom, grootvader en kleinzoon. Aan de hand van zijn oude werkjas legt grootvader aan zijn kleinzoon uit wat zijn werk was als kaartenmaker. Op bezoek bij Erfgoed Leiden en Omstreken  bekijken de leerlingen verschillende historische kaarten en plattegronden en krijgen zij kaarten van fantasiewerelden voorgelegd. Mede met behulp van informatie over de nieuwere technieken van navigatie, zal de bij ons opgedane kennis de basis vormen van een eigen fantasie-eiland, waaraan de leerlingen, terug in de klas, zullen gaan werken.

Kijk hier het filmpje 'De jas van Tom en Tom' ter voorbereiding van de les.

Kosten: € 50 per les. Boeken kan via Verwonder om de Hoek.

Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lesmateriaal

Tom en Tom docentenhandleiding

Labyrint 1

Labyrint 2

kaart