Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Leiden bezet

Bij het lesproject 'Leiden bezet' gaan de leerlingen in op het dagelijks leven van leeftijdsgenoten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dit project is voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.

In de klas

De voorbereidende les in de klas bestaat uit een kennismaking met de periode en met de hoofdpersonen uit het lespakket. Tijdens een klassikaal leesverhaal met dramatische inlevingsoefeningen maken de leerlingen de eerste dagen van de oorlog tot de capitulatie mee.

Bij Erfgoed Leiden

Bij hun bezoek aan Erfgoed Leiden krijgen de leerlingen in groepjes ieder een eigen personage toegewezen. Elk personage heeft een eigen kist met bronnenmateriaal. Per kind worden andere thema's behandeld, zoals Jodenvervolging, vervolging van andere minderheden, onderduiken, schaarste, verzet, arbeidsinzet, illegaliteit en NSB. De leerlingen onderzoeken hun bronnen en noteren wat de bron betekent voor hun personage. Hierna schrijven zij ieder een dagboekfragment vanuit het perspectief van hun personage. De kinderen in de klas die voor de oorlog niet veel van elkaar verschilden, blijken allemaal de oorlog op een andere manier te hebben beleefd. Alle bronnen samengevoegd geven een beeld van het leven tijdens de bezetting.

In de klas

Terug op school bespreken de leerlingen de verschillen in beleving van de oorlog voor verschillende mensen. Ze leggen daarnaast een verband naar oorlogssituaties tegenwoordig.

Kosten: € 50 per les. Boeken kan via Verwonder om de Hoek.

Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lesmateriaal voor voorbereidende les

Docentenhandleiding (1.088 kB)

LEIDEN BEZET leerlingenboekje (832.08 kB)

LEIDEN BEZET voorbereidende les ppt (14.42 MB)

Filmpje 'Oorlog' op YouTube

Filmpje 'Bevrijd' op YouTube

kaart