Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Leskist: Actief met de Romeinen

Actief leren over de Romeinen op de plek waar ze woonden. Dat kan met deze leskist voor de bovenbouw.

Elke opdracht in de kist is gebaseerd op een voorwerp, dat archeologen op Matilo hebben gevonden. Met de activiteiten maak je optimaal gebruik van de ruimte die park Matilo biedt.

De leskist Actief met de Romeinen biedt een actieve en informatieve manier om het archeologisch park Matilo te ontdekken. De leerlingen leren in ongeveer 3 uur in park Matilo over de rol van de Romeinen in de omgeving van Leiden, over de manier waarop de Romeinen leefden, maar ook over de informatie die archeologische vondsten in deze omgeving ons vandaag de dag vertellen over de geschiedenis.

pijl en boog
De leskist is bedoeld om buiten, in park Matilo, te gebruiken. Deze buitendag start met een introductie, waarna de klas in vier groepen een circuit aflegt bestaande uit vier activiteiten. De vier activiteiten sluiten allemaal aan bij verschillende kerndoelen binnen het basisonderwijs en vormen samen een lesverrijkend pakket, gericht op omgevingsonderwijs. Park Matilo is vanwege zijn bijzondere geschiedenis de ideale plek om te leren over de Romeinen en hun dagelijkse bezigheden. Bovendien biedt de omgeving veel ruimte voor beweging. Dit wordt met het lesmateriaal dan ook uitgebreid benut.

seinvlaggen intekst

De activiteiten in het kort:

  • Boogschieten met Romeinse cijfers
  • Latijnse woorden seinen met vlaggen
  • Testen van ballista en katapult
  • Handelen met voedsel

handelen

Voorafgaande aan de buitendag haalt u bij Erfgoed Leiden en Omstreken de leskist (en lestas) op, met hierin:
• Een docentenhandleiding
• Een instructie per activiteit
• Benodigdheden per activiteit
• Werkboekjes voor de leerlingen

De leskist is te boeken door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We spreken dan af wanneer u de kist kunt ophalen en wanneer wij hem weer terug verwachten.

Wij vragen een borg van € 50,- en een bijdrage van € 5,- per groep voor het onderhoud van het lesmateriaal.

kaart