Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Leskist Ontdek je wijk: De Kooi

De leskist Ontdek je wijk: De Kooi is geschikt voor de bovenbouw van het basisonderwijs. ‘Ontdek je wijk’ heeft als doel dat de leerlingen zich bewust worden van de geschiedenis van de wijk waarin de school staat. Hierbij gaan ze aan de slag met de archeologie, het archief en de monumenten van de wijk.
De afdeling educatie van Erfgoed Leiden ontwikkelde het lesmateriaal in nauw overleg met specialisten op gebied van archeologie, archief en monumenten. De leskist is gevuld met en maakt gebruik van bronnen uit de diverse collecties van Erfgoed Leiden en Omstreken.

Tijdens dit project ontdekken de leerlingen de geschiedenis van de desbetreffende wijk en de mensen die daar mogelijk gewoond hebben. Dit doen zij door kennis te maken met archeologie in de klas zelf en een speurtocht naar monumenten uit te voeren. Naar aanleiding hiervan gaan de leerlingen in groepjes bedenken wat zij graag zouden willen zien voor de toekomst van hun wijk, en hier een ontwerp voor maken. Dit ontwerp presenteren zij aan de rest van de klas.

De leerlingen maken gebruik van primaire archeologische bronnen, maken kennis met archief door middel van oude kaarten en afbeeldingen en leren monumenten te herkennen. Op deze manier kunnen zij zich een beeld vormen van de geschiedenis van hun eigen wijk. Omdat de leerlingen hun groepsontwerp voor de toekomst van hun wijk aan de rest van de groep/klas zullen presenteren, wordt van hen een actieve houding verwacht.

Het lesmateriaal bestaat naast de docentenhandleiding uit:
- Een Prezi waarbij de docent informatie bespreekt met de leerlingen. Deze informatie staat in deze docentenhandleiding in de hoofdstukken ‘lessen’ en ‘bijlagen’.
- Een leskist met archeologisch materiaal.
- Opdrachtenboekjes en moderne kleine kaartjes met clipboards voor tijdens de speurtocht van Les 2.

leskooi intekst

Het lesprogramma bestaat uit drie lessen:
- Les 1: uitleg over de geschiedenis van de eigen wijk en introductie uitleg van archeologie met presentatie van de gemaakte groepjes.
- Les 2: speurtocht in groepjes om te leren over monumenten uit eigen wijk.
- Les 3: het maken van een groepsontwerp voor de eigen wijk in de toekomst, waarna de presentatie wordt gedaan door de groepjes en er wordt afgesloten met een reflectie op de lessen.

De lessen zijn door de onderwijzer zelf te geven. De docentenhandleiding leidt u stap voor stap door de les.

De leskist is te boeken door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We spreken dan af wanneer u de kist kunt ophalen en wanneer wij hem weer terug verwachten. De leskist past achterop de fiets met de bijgeleverde spin.

kooifiets intekst

Wij vragen een borg van € 50,- en een bijdrage van € 5,- per groep voor het onderhoud van het lesmateriaal.

Staat uw school in een andere wijk van Leiden of in één van de omliggende gemeenten en wilt u ook een 'Ontdek'-leskist? Neem dan contact op met Susan Suèr, projectleider educatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij kijken dan samen met u wat er mogelijk is.

 

kaart