Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Naar de stad?

In het najaar van 2021 is dit project - in aangepaste vorm - ook in de klas te boeken. Neem hiervoor contact op met educatie@erfgoedleiden.nl.

'Naar de stad?' is een vernieuwend lespakket voor groep 7. Het lesproject draait om het leven in de middeleeuwen. Bij 'Naar de stad?' worden de leerlingen onderdeel van een verhaal. Zij gaan hierbij zelf onderzoeken wat de verschillen waren tussen het platteland en de stad tijdens de late middeleeuwen. Zij krijgen geen vaste vragen voorgelegd, alleen een casus en een kist vol met bronnen. Op basis van deze themakisten met archeologische, bouwhistorische en archiefbronnen geven zij per groepje een advies: blijven we op het platteland of verhuizen we naar de stad.

Het lesprogramma begint met een voorbereidend voorleesverhaal in de klas. Hierna volgt een bezoek aan Erfgoed Leiden. Tijdens het bezoek gaan de leerlingen in maximaal zes groepjes ieder hun eigen thema onderzoeken. De thema's zijn:

  • Vuilnis en wassen
  • Eten en drinken
  • Werk en handel
  • Wonen en huizen
  • Macht en recht
  • Kerk en geloof

Aan het eind van het bezoek presenteren zij hun keuze voor de stad of het platteland aan de rest van de groep. De vorm van de presentatie is vrij: een toneelstukje, liedje, muurkrant, poster etc. De presentaties worden gefilmd, zodat ze later in de klas nog eens kunnen worden bekeken.

In de klas wordt er daarna gestemd. Afhankelijk van de uitkomst, eindigt de verwerkende les met een voorleesverhaal '10 jaar later'.

Kijk dit filmpje voor een impressie van 'Naar de stad?'.

Kosten: € 50 per les. De les is te boeken via Verwonder om de Hoek.

Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

 

Lesmateriaal

Naar de stad? docentenhandleiding

kaart