Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Pilgrims: vluchtelingen en kolonisten

Leiden 400 logo
Lesproject voor groep 7 en 8. Ter gelegenheid van Leiden400 hebben Erfgoed Leiden en Omstreken en Museum De Lakenhal samen onderwijsaanbod ontwikkeld voor groep 7 en 8 van het Primair Onderwijs. Het programma bestaat uit twee delen: historisch onderzoek bij Erfgoed Leiden en Omstreken in het project Pilgrims: vluchtelingen en kolonisten en een rondleiding door de tentoonstelling Pilgrims naar Amerika– en de grenzen van vrijheid in Museum De Lakenhal. De onderdelen zijn ook los van elkaar te volgen.

Detectivewerk
Onderzoeken is een soort detectivewerk. Je lost puzzels op en trekt logische conclusies. Het onderzoek bij Erfgoed Leiden is gericht op de rol van de Pilgrims als vluchtelingen. De leerlingen doen onderzoek aan de hand van een break-in-box met diverse historische materialen (archief, archeologie etc.). De vraag is of en hoe de Engelse vluchtelingen zich aanpasten aan hun nieuwe woonomgeving in Leiden.

Terug in de klas reflecteert de groep aan de hand van verhalen over de tijd in Amerika en de rol van de Pilgrims als kolonisten. Hierbij vergelijken de leerlingen de situatie in Leiden met die in Amerika. Ze denken zelf na over de achterliggende overtuigingen en de verschillen in de omgeving van hun aankomstplaats.

Het project is uit te breiden met een video-gesprek met leerlingen in Engeland, gefocust op de situatie ‘If you became my neighbour’. De leerlingen kunnen met hun leeftijdsgenoten praten over overeenkomsten en verschillen in hun levens: schooluniform, inhoud broodtrommeltje, sport, games etc.

De docentenhandleiding met meer informatie is binnenkort hier te downloaden.

Over Pilgrims: vluchtelingen en kolonisten
Voorbereidende les: 60 minuten
Bezoek: 90 minuten
Verwerkende les: 90 minuten
Maximale groepsgrootte: 30 leerlingen
Maximum aantal groepen tegelijk: 1
Prijs per groep: gratis voor scholen uit Holland Rijnland, overige scholen € 75 per groep
Boeken:mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 071 516 5355

De rondleiding in Museum De Lakenhal
Tijdens de rondleiding maken de leerlingen kennis met de reis die de Pilgrims 400 jaar geleden maakten: van het Engeland waar ze vandaan kwamen, via de stad Leiden waar ze in vrijwillige ballingschap verbleven en ten slotte, naar de wereld van de Native Americans die ze koloniseerden. In hun zoektocht naar vrijheid overschreden de Pilgrims 400 jaar geleden letterlijke en figuurlijke grenzen. Hiermee vergrootten ze hun eigen vrijheid én perkten ze tegelijkertijd de vrijheid van anderen in. De zoektocht naar vrijheid is van alle tijden, net als de grenzen ervan. Wat betekent vrijheid voor jou? Tijdens de rondleiding worden de leerlingen actief op dit universele thema bevraagd.

Over de rondleiding
Periode: 27 maart t/m 12 juli 2020
Duur: 60 minuten
Maximale groepsgrootte: 15 leerlingen
Maximum aantal groepen tegelijk: 2
Prijs per groep: €55 incl. museumentree
Boeken: vraag dit programma minimaal 3 weken voorafgaand aan je bezoek aan. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 071 516 5357.

kaart