Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Blog 1

Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO) is bezig met een charterproject om de charters beter toegankelijk te maken middels digitalisering. Dit kan alleen door de charters voorafgaand aan de digitalisering te conserveren. Onderdeel hiervan is vlakken van het hele charter en/of de zegelstaart en het schoonmaken van de zegels. In uitzonderlijke gevallen worden het perkament en het zegel gerestaureerd. Dit komt alleen voor als deze handelingen nodig zijn om het charter te stabiliseren voor digitalisering.

De geschatte hoeveelheid charters in het archief van ELO is 10.000 tot 12.000. Daarom is voor dit project een gestructureerde workflow noodzakelijk. Aan de hand van een pilot werd bovendien geconcludeerd dat ik de klus niet in mijn eentje kon klaren maar dat er hulp moest komen in de vorm van behoudsmedewerkers of stagiaires.

In dit blog vertel ik stapsgewijs over de workflow en hoe ik middels instructiekaarten min of meer onervaren medewerkers heel snel aan het werk kon zetten. Hieronder zie je de situatie vooraf en het eindresultaat.

 

 

kaart